Magánkoncert a megkerült Stradivariért

Taxiban felejtette csaknem háromszáz éves hangszerét egy hegedűművész az Egyesült Államokban. A sofőr másnap visszaadta a Stradivari-hegedűt, ezért a művész kedden privát koncertet ad neki a newarki nemzetközi repülőtér taxi-drosztján.

A zenész még múlt hónapban felejtette egy taxiban az értékes hangszert, Newark városában, az Egyesült Államok keleti partján lévő New Jersey államban. Philippe Quint kedden félórás magánkoncertet ad a sofőrnek, aki másnap visszaadta az 1723-ban készült Stradivarit. Az Egyiptomban született taxis, Mohamed Khalil száz dolláros (16 ezer forintos) jutalmat is kapott a művésztől, és családjával együtt elmehet Quint következő New York-i fellépésére, ami a híres Carnegie Hallban lesz szeptemberben. Newark városa kitüntette a becsületes megtalálót.

A négymillió dollárosra (650 millió forintosra) becsült hangszert Antonio Stradivari olasz mester készítette, és első tulajdonosa a 18. századi német zeneszerző és hegedűművész, Christophe Kiesewetter volt. Quint kölcsön kapta a hegedűt 2006-ban tulajdonosaitól, Clement és Karen Arrisontól, a Stradivari Társaság segítségével. Az olasz mester egyébként 1100 mesterhegedűt készített életében, ebből 650-et még ma is használnak. Ezek egyenként több százmillió forintot érnek.