Mágikus történet a szerelemről

Mágikus történet a szerelemről
A Kolozsvári Nemzeti Operában mutatták be Tóth Péter Árgyelus királyfi című meseoperáját, amely a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Operaszakának közös produkciója.

A nagysikerű előadás a IV. Viva Vox Diák Operafesztivál keretében mutatkozott be. Mágikus történet a szerelemről, az egymásra találás bonyolult, küzdelmekkel teli folyamatáról szól. Mesebeli figurák segítik, hogy a szerelmesek megtalálják végül egymást, ahogy a mesében szokás. A csodálatos zene szuggesztíven érzékelteti a történetet, melyben színre lépnek a tündérlányokká változó madarak, a varázsbocskor, a boszorkány. A közönség a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar opera master és magánének szakos hallgatóinak az előadását láthatta.

Szövegírók: Schlanger András, Bognár Róbert, versek: Váradi Szabolcs. Tanszékvezető: Prof. Dr. Temesi Mária operaénekes, egyetemi tanár. Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, vezényelt: Gyüdi Sándor

Árgyélus királyfi: Gulyásik Attila. Marci, a királyfi szolgája: Major Attila. Ilona: Pintér Tünde. Mária, Ilona szolgálója: Kálnay Zsófia. Szaváriusz: Pataki Bence. Mortadella: Himmer Veronika. Hollólány 1, Tündérlány 1, Ara 1: Iván Sára. Hollólány 2, Tündérlány 2, Ara 2: Sóti Erika.

Hollólány 3, Tündérlány 3, Ara 3: Gyűdi Eszter. Ara1: Baracskai Judit. Ara 2 Györffy Dorottya. Ara 3: Haramza Klára. Ördögfióka / Sipirc: Doszpod Kristóf.

Ördögfióka 2/ Seperc: Bagdi Zoltán. Kalamajk: Török Péter

Bonifacio: Bagdi Zoltán.

Felkészítő tanárok: Dr. Temesi Mária, D. Szécsi Edit, Andrejcsik István. Zenei együttes próbák: Csengery Adrienne . Zenei-színpadi próbák: Koczka Ferenc.

Rendező: Toronykőy Attila

Schlanger András a darab prózai részét írta, Váradi Szabolcs írta át versbe. Toronykői Attila rendezte. A darab felkérésre készült, a szombathelyi színház vizsga előadására. A bemutató anyagi okok miatt elmaradt. Ott volt ez a félig megírt kész darab. „Aztán elővettük. Hangszereltem újra.”

Az előadás után a Hunyadi téri színház színpadán beszélgetünk a fesztiválról.

– Amint Tóth Péter mondta: Nem először vagyunk Kolozsváron. Még az előző évek Viva Vox eseményein is részt vettünk. Akkor is dr. Fuchs Ferenc meghívásának tettünk eleget.

– Gulyásik Attilának mit jelentett Árgyélus királyfit eljátszani Kolozsváron?

Nagyon kellemes megtiszteltetésnek éreztem, hogy a szerep eljátszását rám bízták. Nagyon kíváncsi voltam, hogyan fogadják ezt a mesejátékot. A jelekből ítélve jól. Szeretnék még több helyen fellépni. Nagyon szeretek énekelni, és a közönségnek minél több és élvezhetőbb, nívós élményt átadni. A jó zenei előadásokkal kiszakítani őket a mindennapokból. Esetünkben egy elképzelt világban csöppenteni a közönséget, ahol a cselekmény bohósága, a népmese humorának következtében jól érezze magát.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,