Magass a munkanélküliségi mutató Háromszéken

Háromszéken még mindig nagyon magas a munkanélküliségi mutató. Annak ellenére, hogy a munkaadók több mint 400 munkahelyre keresnek szakképzett embereket, és a mezőgazdasági terménybetakarítás kezdetével egyre nagyobb a napszámosok iránti kereslet, megyénkben a munkanélküliségi ráta eléri a 7,3 százalékot.

Kelemen Tibor, a háromszéki Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal igazgatója szerint: az állástalanok nagy része szakképzetlen, ezért nem tudják betölteni az üres munkahelyeket. Egyre többen jelentkeznek a hivatalban, akik külföldi munkalehetőségek iránt érdeklődnek. Közel 50-en dolgoznak Németországban, és ezen a héten, a szomszédos megyei Brassóban kerül sor a spanyolországi mezőgazdasági munkára jelentkezők válogatásának utolsó szakaszára.
A munkások törvényes szerződéssel fognak az ibériai félszigeten dolgozni. Kelemen Tibor szerint, a munkaadók először is a munkás kezét nézik meg, majd termetét, mert ha alacsony, akkor könnyeben tud epret és uborkát szedni. A spanyol mezőgazdaságban 500 és 900 euró között lehet keresni, a túlórák függvényében.