Megtámadják

2021.06.25. 11:26

Firea: Alkotmányossági kifogást fogunk emelni az egészségügyre vonatkozó kormányrendelet ellen

A Szociáldemokrata Párt az alkotmánybíróságon fogja megtámadni az egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban álló magánszolgáltatók által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokért fizetendő személyes hozzájárulás bevezetésének mechanizmusát, amelyről csütörtökön hozott sürgősségi rendeletet a kormány. Az alkotmányossági kifogás benyújtására azonban várni kell mindaddig, amíg a jogszabályt megszavazza a parlament – jelentette be Gabriela Firea, a PSD első alelnöke.

'Több egészséget a gazdagoknak, kevesebbet a szegényeknek! A jobboldali kormány ezt érti kormányzás alatt: több mint 250 millió eurót vesz el az amúgy is alulfinanszírozott állami rendszerből, hogy azt a magánklinikáknak adja. Így kevesebb pénz marad az állami kórházaknak, ami kevesebb és rosszabb minőségű ingyenes egészségügyi ellátást jelent a polgárok nagy többsége számára – azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak az önrész kifizetését a magánklinikákon. Ez valójában egy újabb kísérlet az egészségügyi ellátás privatizálására' – írta a szociáldemokrata politikus a Facebookra.

Hozzátette: pártja az alkotmánybíróságon fogja megtámadni a kifogásolt jogszabályt, ha a parlament megszavazza azt.

Firea emlékeztetett, hogy tavaly februárban egy hasonló kísérletet a Nép Ügyvédje akadályozott meg, aki alkotmányossági kifogást emelt a kormányrendelet ellen, sikerrel.

„Júniusban az alkotmánybíróság tagjai egyhangúlag úgy döntöttek, hogy alkotmányellenes a magánkórházak hozzáférése az állami egészségügyi alapokhoz. A jelenlegi hatalommal való visszaélés, amely eltávolította Renate Webert a nép ügyvédjének tisztségéről, most lehetetlenné teszi újabb alkotmányossági kifogás benyújtását ” – állítja Firea.

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány elfogadta az egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban álló magánszolgáltatók által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokért fizetendő személyes hozzájárulás bevezetésének mechanizmusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában