Magasiskoláink

„Oszd meg és uralkodj” Ezt a mondást a mindenkori hatalmasok szorgalmasan gyakorolták. Az eredmény minden várakozást felülmúlt.

Mottó:

„Egyre neurotikusabb lesz ez

a világ. Az erőszak uralja.”

(Albert Ferenc)

A legyőzött népek megosztása, hazájuk feldarabolása,mesterséges, sőt természetellenes határok kanonizálásai hatásos eszközöknek bizonyultak ezen uralmak, nemegyszer rémuralmak tartós fenntartásához. Már már úgy látszott, hogy ennél jobb recept nem is létezhet,a különböző népek feletti uralom szentesítésére.

            No de nem azért léptünk mi a harmadik évezredbe és értünk fel a technikai haladás soha nem remélt csúcsaira, hogy ne találjunk az oszd meg és uralkodj hovatovább elavult módszerénél rafináltabb megoldást. Mindehhez csak apró szócsere kellene: Az „oszd meg” helyett, a globalizáld  szó- és máris megszülethet az új, mindent elsöprő varázsszó: „Globalizáld”…és uralkodj !

            Végülis és nem utolsó sorban, nem szeretnék megfeledkezni a minket jóval közelebbről érintő, az új évezred csodájának ígérkező Európa-házról sem.

Azt valóban nem tagadhatjuk, hogy a „vén Európára” nagyon is ráférne egy fiatal, szilárd alapokon nyugvó, mindenkinek jólétet ígérő Európa-ház. Bizony jó lenne Európát az ellenségeskedés, soviniszta uszítások, ideológiai, vallási ellentétek, a kalandor politikusok, velejéig korrupt rendszerek átkától egyszer-s mindenkorra megszabadítani. Mégis be kell vallanom,hogy nekem ez a gigászi feladat egyenlőre a kör négyszögesítéséhez hasonló kisérletnek tünik.

            Az Európa- ház felé vezetõ rögös úton,mindenképpen számolnunk kell  majd egy új,életveszélyes vírussal. Ez nem más, mint a globalizálás létalapjait is fenyegetõ „uniformizálás”! A sokak által áhított NATO-ban már titkolni sem akarják, az uniformizálások „nemes” szándékát.

            Mint tudjátok, látjátok, sõt tapasztaljátok: az új évezredbe is ballábbal léptünk.

Egyéni sorsunk és a világ sorsának képmutató vezetõi,irányitói úgy tesznek mintha a ránkzuduló szörnyűségek ,mint például a jelenlegi terrorista hullám- tőlük független, váratlan sõt megmagyarázhatatlan istencsapásaként ért volna mindnyájunkat. Szilárd meggyőződésem például, hogy nemzetiségi kérdés sincs. Azt mesterségesen, jól felfogott aljas célokból hozzák létre és szítják.

                    Az is köztudott, ha egy kisstílű tolvajocska lopásért bekerül néhány hónapra a börtönbe – mire onnan kijön, profi rablóvá képezik.

Legnagyobb sajnálatomra továbbképzõ iskolaként kell megemlítenem, évszázadunk legmerészebb fantáziát felülmúló büszkeségeit – a komputereket, az Internet csodáit  – melyek a jóléti társadalom merész álmait  rémálommá változtathatják.(Lásd:robbanószerek,bombák,vegyi fegyverek remekbe készült- és bárkinek rendelkezésére álló pontos receptjei)

                  De mi mást szolgálnak a mindnyájunk számára nélkülözhetetlenné vált televiziós csatornák, az amerikai stúdiók által sok ezres szériában gyártott, milliók által nézett akciófilmek, thrillerek, horrorok félelmetes áradata. Az ilyen  dollármilliókat hozó „ alkotások” a legrafináltabb módon „magas szinvonalon” oktatnak arra, hogyan kell pillanatok alatt szitává lőni egy eleven emberi testet, hogy lehet időzített bombákkal, mérges gázokkal impozáns hullahegyeket produkálni. Minden fantáziát felülmúló ötleteket sugallnak arra nézve hogyan is lehet a legmodernebb eszközökkel, a legnagyobb mennyiségű életet kioltani.

            Ugye kedves szülőtársak tudva tudjuk, hogy gyermekeink (sokszor naphosszat) miket játszanak otthon és a gombamódra szaporodó komputerizált játékbarlangokban. (Ez utóbbiakban újabban már a drogok gyönyörei sem hiányoznak.) A búsás hasznot bezsebelõ programtulajdonosok szerkentyűi zsenge korukban kioktatják fiainkat és leányainkat arra, hogy az emberi élet egy huncut krajcárt sem ér.

            „Látjátok feleim” így születhettek új évezredünk büszkeségeibõl -az atomenergia hasznosítása helyett pusztító atombombák, a TV, a komputer,az elektronikus játékok ,az Internet lehetõségeibõl a terrorizmus kanonizált szentté avatott magaiskolái.

      Ime szépséges jelenünk nagy dilemmája! Mi kis emberek e világméretű terrorista banzáj szenvedõ alanyai mihez is kezdhetnénk?!

Jóformán semmihez…

De talán annyit mégis, hogy ilyen, kissé kellemetlen kérdéseket tegyünk fel sorsunk illetéktelen irányítóinak a mindenkori hatalom képviselõinek:

-Miért és mi célból szitják minden korban a felekezeti és nemzetek közi viszályokat?

            Rábízhatjuk-e vajon Európa-házunk építését hazugságokon kapott államfőkre, vagy a korruptabbnál korruptabb politikusokra? Érettek-e már vajon szeretett Európánk rémuralmak, diktatúrák által megnyomorított, zömében tudatlanságban tartott népei a közös házban való békés együttélésre? Hihetünk-e valaha is abban,hogy az Európa-ház ajtait, ablakait nem rácsok, hanem változatos, színpompás, nem globalizált virágok díszitik majd ?!

            Közös létünkért aggódó, kétkedő gondolataim befejezéséül szeretnék elnézést kérni méltatlan vakmerőségemért,amiért bátorkodom ( persze csak magamban ) évezredünk küszöbén újrafogalmazni Madách Imre Tragédiájának befejező szavait,

ilyeténképpen:

                                                „ Ember küzdj !”

                                                            De mégse nagyon bízzál!

Szombati Gille Ottó