Magas vérnyomást okozhat a repülőgépek zaja

Magas vérnyomást okozhat a repülőgépek zaja
Egy svéd tanulmány szerint azok a személyek, akik a repülőterek közelében laknak, a zajszennyezés miatt, nagyobb valószínűséggel szenvednek magas vérnyomásban, mint a másutt lakók.

A stockholmi Karolinska Intézet professzora, dr. Mats Roselund több mint 2000, repülőtetek környékén lakó férfit figyelt meg 10 éven keresztül. A megállapítása, mely szerint a repülőterek környékén, az gépek állandó fel és leszállása okozta zajszennyezés, hosszú távon növeli a magas vérnyomás esélyét.

A repülőgépek okozta zajszint krónikus stersszhez vezet, amely magas vérnyomást okoz. Ruselund szerint a stressz krónikussáválása meggátolja az embereket abban, hogy relaxáljanak vagy pihentető alvásban lehessen részük.

A professzor vizsgálata előtt nem volt konkrét összefüggés a tartósan maga zajszint és a szív- és érrendszeri megbetegedések között. A 2027 vizsgálati alanynak a vizsgálat előtt nem volt magas vérnyomása. A 10 éves vizsgálat kimutata, hogy azoknak, akik zajszennyezésnek vannak kitéve, hossz időn át, 19 %-al magasabb az esélyük arra, hogy magas vérnyomásuk lesz, mint azoknak, akik csendes környéken élnek.