Magas vérnyomás kezelése csökkenti az időskori elbutulás kockázatát

Ha a középkorúaknál elkezdik a vérnyomás karbantartását, akkor lényegesen ritkábban jelentkezik idős korban az elbutulás, állapították meg brit tudósok. A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésével 13 százalékkal is csökkenhet a dementia előfordulása, adja hírül a Lancet Neurology című orvosi folyóiratra hivatkozva a BBC brit közszolgálati tévé és rádió honlapja.

Az időskori elbutulás és a magas vérnyomás összefüggésének pontos oka nem ismeretes. De hogy létezik valamilyen összefüggés, azt már más kutatások is kimutatták. A brit kísérletben közel 4 ezer magas vérnyomású idős személy vett részt. A kísérletet nagyon gyorsan le is állították, annyira nyilvánvaló volt az eredmény. A kezelésben részesülő csoportban ugyanis annyival ritkábban fordult elő szívbetegség és agyvérzés, hogy etikátlan lett volna a kontrollcsoporttól tartósabban megtagadni a gyógyszert.

De más korcsoportokban végzett 3 hasonló kutatás eredményeit összevetve a tudósok levonták a következtetést, hogy a magas vérnyomás kezelése 13 százalékkal csökkenti az időskori elbutulás valószínűségét. Általában az emberek 1/4-ének van magas vérnyomása, sok esetben kiderítetlenül vagy kezeletlenül. Az időskori elbutulásnak egyre nagyobb jelentőséget ad a fejlett országokban a társadalmak elöregedése. Gyors ütemben nő az idősek aránya, és ezen a korcsoporton belül is a 80 felettieké.