Magas a légszennyeződés Nagyváradon?

Nagyvárad- Az egyik központi napilapban megjelent vizsgálat szerint Nagyváradon magas a légszennyeződés. Ugyanez a helyzet a talaj esetében is, amely 8,28 mg/kg ólmot tartalmaz.

Mindez a megengedett érték közel felét teszi ki, és nem rózsásabb a szituáció a víz esetében sem. A megyeszékhelyen lakók sok kén-dioxidot és nitrogén-dioxidot tartalmazó levegőt lélegeznek be, legalábbis a Dimitrie Cantemir utcán és az Ortodox katedrális környékén végzett mérések ezt mutatták ki. A nitrogén-dioxid tartalom maximálisan megengedett értéke 0,266 mg/m3, a Körös parti városban viszont ez az érték a 0, 717 mg/m3-t is eléri, amelynek a belélegzése a szakemberek szerint légúti megbetegedésekhez vezethez.

Több helyen ellenőrzik

A hírre reagálva a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség sajtóközleményt bocsátott ki, melyben leszögezi: Nagyváradon három helyen ellenőrzik a levegő minőségét, 24 órás időközönként meghatározva ennek kén-dioxid és nitrogén-dioxid tartalmát. Az alkalmazott elemzési módszerek megfelelnek az országosan elfogadott metódusoknak, és olyan végeredményeket mutattak ki, hogy a fent jelzett koncentrációk nem haladják meg a maximálisan megengedett kvótákat. Ennek megfelelően Nagyváradon betartják az érvényben levő minőségi előírásokat, az erre utaló adatokat a környezetvédelmi ügynökség székhelyen tanulmányozhatja bárki.

Ciucur L. Antonius