Magáncsőd-eljárás: Biharban egyelőre nincs folyamatban

Fándly Marius
Fándly Marius
2018. január 1-jén lépett hatályba a magáncsőd-eljárásról szóló 2015/151-es törvény, de Bihar megyében még egyetlen természetes személy esetében sem alkalmazták, ami a felkészült szakemberek hiányával is magyarázható- tájékoztatta az Erdon-t Fándly Marius, a Bihar megyei adóhivatal kiemelt adózókért felelős helyettes vezetője.

Mint hírportálunk is beszámolt róla, jogszabály a “jóhiszemű” eladósodott magánszemélyeknek teszi lehetővé, hogy – egy területi csődhatóság által kijelölt csődbiztos felügyelete alatt – átütemezzék adósságaikat, egy maximum ötéves adósságrendezési ütemtervet kidolgozva és végrehajtva kerüljék el az adósságcsapdát.
Egy magánszemély akkor kérheti a törvény alapján létrehozandó területi csődhatóságtól fizetésképtelenné nyilvánítását, ha több hitelezőnek tartozik és a törlesztő részleteket esedékességüket követő 90 napon belül sem képes fizetni. A fizetésképtelenné nyilvánítás automatikusan felfüggeszti az adós ellen indított végrehajtási eljárásokat. A törvény értelmében a csődbiztos rendelkezik a fizetésképtelenné vált személy jövedelméről, és képviseli őt a hitelezőkkel szemben. A csődbiztos az adós bevételeinek jelentős részét a tartozás törlesztésére fordítja, figyelemmel kíséri, hogy az adós ne költekezzék “irracionális” módon, és gondoskodik róla, hogy a törlesztések egyetlen hitelezőt se részesítsenek aránytalan előnyben a többiekkel szemben.
A jogszabály a hitelezőknek is lehetővé teszi, hogy csődeljárást indítsanak egy magánszemély ellen, ha annak adóssága meghaladja a 15 havi országos minimálbért, aminek összege jelenleg 28.500 lej. A csődeljárás nyomán az ütemtervet fegyelmezetten betartó adós mentesülhet a tartozás egy részének visszafizetésétől.

Ciucur Losonczi Antonius