Magáncégek segítségét kéri az önkormányzat

Magáncégek segítségét kéri az önkormányzat
Nagyvárad – Ilie Bolojan polgármester kedden arra kérte azokat a nagyváradi és Bihar megyei magánvállalkozásokat, amelyek jó pénzügyi évet zártak, hogy aktív szerepet vállaljanak a szociális projektekben.

Keddi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester felhívást intézett azon váradi és Bihar megyei privát cégekhez, amelyek sikeres pénzügyi évet zártak. Arra kérte és buzdította a magánvállalkozásokat, hogy vállaljanak aktív szerepet az önkormányzat által bonyolított szociális projektekben, szponzorizálják ezeket és partnerként társuljanak a gyakorlatba ültetésükhöz. Az elöljáró több olyan területet is említett, melyben a helyhatóság hiányt szenved és szívesen fogadja támogatásokat. Ezek közül is kiemelte az egészségügyet (onkológiai kezelés, a betegségük végső stádiumában levő halálos betegek ellátása és a házigondozás), a sportot és a tanügyet.

Florica Cherecheş liberális önkormányzati képviselő, a testület szociális bizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet: amennyiben a finanszírozás összege nem haladja meg a bruttó nyerességük 20 százalékát, a cégek az általuk befizetendő társasági adó egy részét szponzorizálásra fordíthatják. Jó hírnek számít, hogy a Közpénzügyek Felügyelőségétől kapott október végi adatok szerint egy év leforgása alatt 30 százalékkal növekedett a Bihar megyei vállalkozások üzleti forgalma, ami azt jelenti, hogy elég profitot termeltek ahhoz, hogy támogassák a szociális szférát.

Ciucur Losonczi Antonius