Mága Zoltán hegedűművész jótékonysági koncertje Kolozsváron

Mága Zoltán hegedűművész jótékonysági koncertje Kolozsváron
Öt kontinens, száz ország, több mint ötezer koncert a világ legrangosabb színpadjain, több tízmillió tévénéző kedvence határainkon innen és túl, 10 dupla platina lemez, 10 platina DVD, többszörös Guinness-rekord, közel száz hazai és számos nemzetközi díj: Mága Zoltán harminchárom éves pályafutása a számok tükrében.

A világhírű hegedűművész első kolozsvári fellépésére az RMDSZ Nőszervezetének és Kolozsvári szervezetének társszervezésében kerül sor, március 24-én, szombaton, este 19 órától a főtéri Szent Mihály templomban- tudható meg az RMDSZ Kolozsvári Szervezetének közleményéből.

A jótékonysági koncertre a belépés ingyenes, de a szervezők a helyszínen adománygyűjtést szerveznek, melynek összegét Mága Zoltán a beteg gyerekek táboroztatásáért létrejött Yuppi Egyesület, és a templom rövidesen elkezdődő restaurálásának támogatására ajánlja fel.

Mága Zoltán virtuóz játékát a világ legrangosabb színpadjain – köztük a New York-i Carnegie Hall, a Lincoln Center, a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a Hollywood-i Dolby Színház, a Szöuli Operaház, a Wiener Konzerthauz, a Pekingi Zeneakadémia, a Torontói The Royal Conservatory of Music és a Lipcsei Gewandhaus, valamint budapesti Magyar Állami Operaház, Zeneakadémia és a Művészetek Palotája hangversenytermében – egyaránt ünnepli a közönség.

A hegedűművész egyedi, első hallásra azonnal felismerhető játékával – a klasszikus zene, a népzene, és a popzene ötvözésével kialakított jellegzetes crossover stílusával – elbűvölte XVI. Benedek és Ferenc pápákat, a brit trónörököst, Károly herceget, VI. Mohammed marokkói királyt, Robert de Niro Oscar-díjas amerikai színművészt és Salma Hayeket is. A 2018. január 1-jei tizedik jubileumi Budapesti Újévi Koncertjén olyan világsztárokkal lépett fel, mint Céline Dion, Andrea Bocelli, Beyoncé, Madonna, és Mariah Carey producere – a tizenkilencszeres Grammy-díjas David Foster.

2014 januárjában a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarral 100 állomásos világ körüli hangversenykörútra indul, melynek nyitókoncertjére a Los Angelesi Walt Disney Concert Hallban került sor. Ugyanazon és májusában a Budapesti Operettszínház, a bécsi Wiener Konzerthaus majd a „zene templomá”-nak számító New York-i Carnegie Hall meghívottja volt. A Torontói Zeneakadémián majd pedig a Szöuli Operaházban és hollywoodi Dolby Theatre-ben, New York-i Lincoln Centerben folytatódó turné minden állomásán teltház és vastaps fogadta a magyar zenészeket.

Mága Zoltán világkörüli turnéinak sűrű programja ellenére is számos jótékonysági koncertet szervezett, melyek bevételéből a hátrányos helyzetű tehetségeket, rászorulókat támogatott, értékes orvosi műszerek beszerzésében nyújtott segítséget, és számos templom felújításához is hozzájárult.

2017 áprilisában a művész útja a Vatikánba vezetett, ahol az a megtiszteltetés érte, hogy játszhatott Ferenc pápának, aki audienciáján apostoli áldásban részesítette, és megköszönte sok éve tartó, szegényeket segítő karitatív munkáját.