Madárinfluenza: mi a teendő?

Speciális védôfelszerelésbe öltözött szakemberek elhullott állatot boncoltak, élô baromfitól vért vettek, és mintegy kétszáz jószágot ipari szén-dioxiddal lefojtottak azon a madárinfluenza-járványvédelmi gyakorlaton, melynek célja egy esetleges járvány elfojtásának a szimulálása volt.

Mindez tavaly novemberben történt, de a probléma napjainkban aktuálisabb volt, mint akkor volt.

Miután bejelentés érkezik egy madárinfluenza-gyanús esetrôl, a hatósági állatorvosok azonnal helyszíni vizsgálatba kezdenek. Korlátozó intézkedéseket hoznak, járványügyi nyomozásba fognak, a gyanús tetemet felboncolják és a laboratóriumba mintát küldenek. Ha az eredmény pozitív, megalakul a járványügyi központ, az arra hivatott hatósági állatorvos elrendeli az érintett baromfiállomány felszámolását, a terület fertôtlenítését, valamint a gazdák kártalanítását.

Megfigyelési zárlat

Már a betegség megalapozott gyanúja is elég ahhoz, hogy az érintett állattartó telepen megfigyelési zárlatot rendeljenek el. Ez a gyanús állatokról napi kimutatás készítésével, a ki- és beszállítások korlátozásával jár, a madárinfluenza beigazolódása után pedig még szigorúbb intézkedések következnek. Miután megérkezett a pozitív lelet, értesítik a területileg illetékes jegyzôt, az arra hivatott hatósági állatorvos elrendeli az érintett baromfiállomány leölését, a tojások megsemmisítését és minden olyan tárgy fertôtlenítését, amelyekkel az állatok elôzôleg érintkezhettek.

P. A.