Madárinfluenza ellen

Madárinfluenza ellen
Mivel több megyében is kimutatták a madárinfluenzát okozó, emberre nézve is veszélyes H5N8 vírus jelenlétét házi szárnyasok és vadon élő madarak szervezetében, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) egy sajtóközleményben foglalta össze a legfontosabb biztonsági előírásokat.

E szerint mossunk kezet vízzel és szappannal minél gyakrabban, különösen akkor, ha madarakhoz értünk. Víz és szappan hiányában egészségügyi alkohollal fertőtlenítsük a kezeinket. Ne érjünk hozzá döglött madarakhoz, s vigyázzunk arra, hogy a gyermekek se nyúljanak beteg vagy döglött szárnyasokhoz. Szárnyas húst és tojást csak az állategészségügyi engedéllyel rendelkező üzletekből vásároljunk. Ha szárnyasaink elhullanak vagy megbetegednek, azonnal értesítsük az állatorvost.

Vigyázzunk főzéskor, a nyers húst ne tartsuk egy helyen a már elkészített hússal, ne ugyanazt a vágóeszközt használjuk a nyers és a főtt vagy sült húshoz, s a már elkészített húst ne helyezzük ugyanarra a tálra, amelyre nyersen tettük. Mind a húst, mind a tojást magas hőmérsékleten készítsük el, ne használjunk nyers vagy lágy tojást, s mielőtt megfőznénk, a tojást mossuk meg vízzel és szappannal, majd a kezünket is mossuk meg. Tisztítsunk meg alaposan vízzel és mosószerrel minden felületet, edényt, konyhai eszközt, melyet a főzéskor használtunk.