Macron: semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térséget Románia és Bulgária “kint tartása”

Macron: semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térséget Románia és Bulgária “kint tartása”
Semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térséget az, hogy Románia és Bulgária nem csatlakozhatott a belső határellenőrzés nélküli övezethez – jelentette ki Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csütörtökön Bukarestben, miután egyebek között az Európai Unió reformjáról és Romániának a schengeni térséghez történő csatlakozásáról tárgyalt Klaus Iohannis román államfővel.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón a francia elnök kijelentette: Romániának és Franciaországnak együtt kell fejlődnie az egész Európa hasznára. Az elnök ugyanakkor az azonos értékeket valló Európai Unió kialakításának a szükségességét hangsúlyozta.
Kijelentette: nem lett biztonságosabb a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet azáltal, hogy Románia és Bulgária nem csatlakozhatott hozzá. Szerinte az Európai Unió egyes tagállamainak a félelmei ahhoz kapcsolódtak, hogy Románia és Bulgária felvétele növeli az ellenőrizetlen bevándorlás kockázatát. “Románia és Bulgária Schengenen kívül van, de a migránsok mégis bejöttek. (…) Az hogy Románia és Bulgária Schengenen kívül van, semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térség országait” – állapította meg Emmanuel Macron.
Hozzátette azonban, hogy a határellenőrzésre, a menedékjogra és a bevándorlók befogadására vonatkozó valamennyi szabályt újra kell gondolni az EU-ban, ezek a szabályozások ugyanis csődöt vallottak. Azt is megjegyezte, hogy az ezekről folyó elodázhatatlan tárgyalásokba Romániát is bevonná. Úgy vélte, Bukarestnek a már megreformált rendszerhez kellene csatlakoznia.
Emmanuel Macron biztosnak mondta, hogy az év végéig sikerül megállapodni a kiküldött munkavállalókról szóló európai uniós jogszabály módosításáról. Kijelentette: a direktíva módosítása révén korlátozni kell a munkavállalók másik országba történő kiküldésének az időtartamát, és biztosítani kell, hogy egy-egy országban ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért fizessék a kiküldött munkaerőnek, mint a hazainak.
Emmanuel Macron gratulált Klaus Iohannis román elnöknek azért az igyekezetéért, hogy együtt dolgozzanak ezen a területen.
Úgy vélte: a román fuvarozók félreértették a törekvését, amikor ellenük irányuló lépésként értelmezték a kezdeményezést. Szerinte a javasolt szabályozás csupán azt a gyakorlatot iktatná ki, hogy francia szállítók román sofőröket alkalmazzanak, és romániai béreket fizessenek számukra. Úgy vélte, ez “szociális dömping”, és ellene szól az Európai Unió elveinek.
A témával kapcsolatban Klaus Iohannis román elnök a “szociális dömping” kiküszöbölésére tett francia törekvést is legitimnek tartotta, de a román munkavállalók azon igyekezetét is, hogy Franciaországban dolgozzanak. Úgy vélte, szakértők további munkájára van szükség ahhoz, hogy a vitatott EU-direktívát jobbá tegyék.
“Méltányos megoldást akarunk mindenki számára. (.) A szállításban olyan szabályozás kell, amelyik kiiktatja azokat, akik a fejlettség különbözőségével spekulálnak” – jelentette ki a román elnök.
Klaus Iohannis nyomatékosította: tíz évvel az EU-csatlakozás után Románia ma az unió felnőtt államának számít, és “az EU újjáalapító állama akar lenni”. Hozzátette: szorosabb együttműködést szeretne a két ország között, különös tekintettel az európai projekt megszilárdítására, akár újbóli meghatározására, mert ehhez mindkét ország ragaszkodik.
A két államfő jelenlétében romániai helikopter és rakéta-összeszerelésről írtak alá egyezményeket román és francia cégek.
Amint a Mediafax hírügynökség közölte, az egyik megállapodás értelmében öt évről 15 évre hosszabbítják meg az Airbus Helicopters és a vidombáki IAR társaság között ez év áprilisban kötött együttműködést. A meghosszabbított együttműködés révén ötven H215M helikoptert gyártanak, amelyek egy részét a román hadsereg vásárolja meg.
Egy másik egyezmény a román hadsereg “Ground Based Air Defense Systems” programjára vonatkozik. Ennek értelmében a román hadsereg rövid és nagyon rövid hatósugarú rakétákat vásárol a francia MBDA társaságtól, amelyeket Romániában szerelnek majd össze.
Emmanuel Macron délután Mihai Tudose miniszterelnökkel is tárgyalt, majd Romániában élő francia állampolgárokkal találkozott. Az államfő csütörtökön este Bulgáriába utazik tovább.

(MTI)