Ma huszonhat éves a Bihari Napló!

Akt.:
Ma huszonhat éves a Bihari Napló!
Mint a Bihari Napló egyik alapító tagja, jó pár éve már annak, hogy minden évben próbálok visszaemlékezni azokra az időkre, amikor 1990. január 4-én ezen a néven jelent meg első lapszámunk.

Az egykori Fáklya napilap munkatársainak egyöntetű döntése volt ez a névváltoztatás, és az is, hogy csak 1990 januárjában jelenjen meg Bihari Napló néven az újság. Ennek a döntésnek a hátterében az állt – azt akartuk elérni, hogy az új esztendőben egy teljesen más újság kerüljön olvasóink kezében, más legyen mind külalakra, mind a tartalom szempontjából, és azóta eltelt huszonhat esztendő!
Nagyon nehéz számomra újat és újabbakat írni ezekről az időkről, hiszen mint jeleztem hosszú évek óta próbálom visszaidézni az akkori eseményeket. Egy valami nagyon is biztos, nagy volt a lelkesedés, mind a szerkesztőség tagjai, mind az olvasóink körében, mindenki szeretettel vette kezébe, az akkor még csak négy oldalon megjelenő napilapot, de ez a miénk volt a Bihar megyei magyar olvasóké.
Azok a napok azért is emlékezetes számomra/számunkra, akik abban az időben a szerkesztőségben dolgoztunk/dolgoztak, hogy a Sebes-Körös parti szerkesztőség akkor a Bihar megyei magyarság „központja is volt”. A kimondottan magyar nyelvű intézményhez bizalommal fordultak a megye magyar lakosai, a szerkesztőség sokszor hangyabolyhoz hasonlított, olvasóink egymásnak adták a kilincset. Akik betértek hozzánk, mindenkinek volt egy véleménye a körülöttünk történtekről, a szerkesztőség tagjait arra kérték, hogy az általuk jelzett eseményeket tegyük közhírré.
Természetesen mi ebben partnerek voltunk, amit az olvasóink elismeréssel fogadtak.
És íme eltelt azóta huszonhat év és olvasóink bizalmát ma is érezzük, hiszen lapunkat ma is nagyon sokan olvassák, mely az egykori négy oldal helyet, ma tizenkét, tizenhat és ha szükség van rá húsz oldalon jelenik meg és természetesen több színes oldalon.
Egy kedves olvasónk, aki már betöltötte a 88. életévét hívott fel a karácsonyi ünnepi lapszámunk megjelenése után, hogy gratuláljon a szépen szerkesztett Bihari Naplóhoz és azt is elmondta, hogy már a reggeli órákban olvassa kedvenc napilapját. De hasonló visszajelzések sokszor érkeznek a szerkesztőségbe, ma is sokan bejönnek hozzánk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy igazi családi újság vagyunk, melyben partnereink Bihar megyei olvasóink. De lapunk internetes változatát is sokan olvassák más megyékben is, vagy más országokban is.
A visszaemlékezést még hosszan lehetne fejtegetni, talán egyszer arra is lesz alkalom, hogy mindezt egy kötetben foglaljuk össze.
Ezen, a számunkra ünnepi napon, azt kívánom, hogy még sokáig legyen arra lehetőség, hogy ezt az újságot nap mint nap, újra és újra kezébe vehessék hűséges olvasóink.
Boldog születésnapot szeretett Bihari Napló!

Dérer Ferenc