Ma este: zenei esemény

Ma este: zenei esemény

Szatmárnémeti – Csütörtök este a Székesegyházban Verdi Rekviemje csendül fel a szatmári és vásárhelyi filharmónia tolmácsolásában. Karmester: Franz Lamprecht.

A Szatmári Zenei Napok egyik kimagasló eseményére kerül sor ma este 20 órai kezdettel a szatmárnémeti Székesegyházban: Giuseppe Verdi Rekviemjének megszólaltatása alkalmából valószínűleg zsúfolásig megtelik majd a templom.

Megrázó, drámai mű
Az Aida bemutatása után Verdi hosszú időre visszavonult, 16 éves „csendes időszaka” alatt elsősorban a Rekviemen dolgozott és más kisebb műveket alkotott. A Rekviem egyik utolsó nagy szerzeménye az olasz zeneszerzőnek, melyet Rossini halála alkalmából kezdett el komponálni 1869–ben és 1873–ban fejezett be, de ez csak a zeneszerző halála után került közönség elé.

A mű a halálfélelemnek s a túlvilágban való hitnek is kifejezést ad. Drámai hatást kelt a mű elején a trombitaszóló, mintha csak az utolsó ítéletre hívná a távozó lelket. Kitűnő szólisták tolmácsolják a Dies Irae–t és az Agnus Dei–t. A rekviem legmegrázóbb, befejező része, a Libera Me (Szabadíts meg engem az örök kárhozattól) a szoprán szólista és a kórus együttes előadásában csendül fel.

Lamprecht a pulpituson

Az eseményre „hazaérkezett” a zenekar művészeti vezetője, Franz Lamprecht. Fellép a Marosvásárhelyi Filharmónia kórusa, Vasile Cazan karnagy irányítása alatt. A koncert szólistái a szatmáriak által már ismert művészek: a bukaresti Bianca Manoleanu (szoprán), a kolozsvári Ana Rusu (mezzoszoprán), Pataki Adorján (tenor) és Árpád Sándor (bariton).  A koncertre a belépés ingyenes.