Ma 50 éves a Trabant

Ma 50 éves a Trabant
Fél évszázaddal ezelőtt, 1957 november 7-én mutatkozott be az NDK-ban a Trabant. A típussal köszöntötte a keletnémet autóipar a “nagy októberi forradalom” 40. évfordulóját és a szovjet szputnyik programot.

Ötven esztendővel ezelőtt debütált Zwickauban az első Trabant. A kétajtós keletnémet kiskocsi – a P 50-es modell leporolt változata – 18 lóerős volt. A fémtakarékos duroplaszt karosszéria a maga idejében korszerűnek számított. A “Nagy Októberi Szocialista Forradalom” 40. évfordulója alkalmából bemutatott Trabant neve “kísérőt/útitársat” jelent, ezzel utalva a szovjet szputnyik programra.

Az 1991 tavaszáig gyártott “Made in DDR” típusból a szedán változaton kívül készült kombi és terepjáró is. A fokozatosan 26 lóerősre izmosított keletnémet négykerekű gyártása utolsó két évében már 40 lóerős, négyhengeres Volkswagen motort kapott, de ez sem menthette meg az elavult márkát.

A több, mint 3 millió példányban született Trabi csak röviddel élte túl a német újraegyesítést. A típus feltámasztásáról már sokszor röppentek fel pletykák: legutóbb a frankfurti autókiállításon csodálhattak meg az érdeklődők egy (1:10-es méretarányú) retroTrabant makettet.

Kapcsolódó cikkek:

  • A Trabant szülőhazájában ünnepelnek
  • Trabant mindörökké és az után is
  •