M.Vulpe: 1,6 millió euró kártérítést ítélt meg tavaly az EJEB a börtönviszonyok miatt indított perekben

M.Vulpe: 1,6 millió euró kártérítést ítélt meg tavaly az EJEB a börtönviszonyok miatt indított perekben
Összesen 1,6 millió euró kártérítést ítélt meg 2016-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) romániai raboknak a börtönviszonyok miatt indított perekben – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek az Országos Börtönigazgatóság (ANP) vezetője, Marius Vulpe.

“Az 1990 óta mostanig megítélt kártérítések összege 3.132.000 euró és 10.000 frank. (…) Különösen aggasztó az a tény, hogy ebből 1.600.000 eurót csak az elmúlt évben ítéltek meg. Tehát évről évre nő mind az összeg, mind az ilyen ügyek száma” – fogalmazott Vulpe.

Az igazgató szerint 2016-ban 313 olyan ítéletet mondott ki az EJEB, amelyekben elmarasztalta Romániát a fogvatartási intézetekben uralkodó állapotok miatt.

“2015-ben 75, 2014-ben 29, 2013-ban 32, 2012-ben pedig 10 ilyen ítélet született. (…) Egyetlen olyan büntetés-végrehajtási intézet sincs Romániában, amelynek ne lenne legalább egy elveszített pere. Tudomásom szerint a galaci és a jilavai börtönök veszítették el a legtöbb ilyen pert az Emberi Jogok Európai Bíróságán” – tette hozzá.

Vulpe hangsúlyozta, a kirótt bírságok egyrészt a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságával, másrészt pedig azzal magyarázhatók, hogy nőtt a fogvatartottak intelligenciahányadosa.

“Nőtt a büntetésüket töltő fogvatartottak intelligenciahányadosa, az emberek megtanulták követelni a jogaikat. (…) Másrészt pedig az állam áthágja a büntetés-végrehajtással kapcsolatos törvénykezést” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy a vonatkozó miniszteri rendelet értelmében minden elítéltnek legalább 4 négyzetméternyi terület járna. Ezt véve alapul jelenleg hozzávetőlegesen 8.500-zal több elítélt van a börtönökben, mint ahány fő befogadására képesek lennének a büntetés-végrehajtási intézetek – mondta még Marius Vulpe.

www.agerpres.ro