M. Tudose: a fizetések nem csökkennek, vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek

M. Tudose: a fizetések nem csökkennek, vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek
Nem fognak csökkenni a fizetések, ezek vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek – nyilatkozta Mihai Tudose miniszterelnök pénteken Déván.

A kormányfőt arról kérdezte a sajtó, hogyan hat ki majd a bérekre az a tervezett intézkedés, amelynek értelmében a társadalombiztosítási járulékokat teljes egészében áthárítják a munkavállalókra.

‘Semmi esetre sem csökkenek a fizetések, ezek vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek” – válaszolt a miniszterelnök. Hozzátette, a munkáltatói szövetségekkel folytatott tárgyalások során megállapodtak, hogy – akárcsak az állami szektorban – a versenyszférában is hozzáadják a munkavállaló bruttó béréhez a társadalombiztosítással járó költségeket, amelyeket eddig a munkáltató fizetett. “Erre feltétlenül szükség van, mert egyre nehezebb jó munkaerőt találni, és a meglévő személyzet megtartása prioritást jelent minden épeszű vállalkozó számára’ – jelentette ki Tudose.

Arra a felvetésre, miszerint az intézkedés nyomán egyes munkáltatók csökkenteni fogják a fizetéseket, a miniszterelnök azt mondta, a versenyszférában tevékenykedő munkáltatók ezt “eddig is megtehették volna”.

“Nem, ők arra fogják használni ezt a mechanizmust, hogy ösztönözzék az alkalmazottaikat. A nettó bérek semmiképpen sem fognak csökkenni” – nyomatékosította Tudose.

A miniszterelnök ugyanakkor megerősítette, hogy a 2.000 lej alatti fizetések 2019-től lesznek adómentesek, ahogyan azt a kormányprogram is előírja.

www.agerpres.ro