M. Rutte: Sok mindennel egyetértünk, a schengeni csatlakozással nem

M. Rutte: Sok mindennel egyetértünk, a schengeni csatlakozással nem
A tárgyalásokon több dologban sikerült megegyeznünk, sok mindennel egyetértünk, a schengeni csatlakozással nem – nyilatkozta szerdán romániai tárgyalásait követően Mark Rutte holland miniszterelnök.


„Nem értünk egyet minden ponttal, például a schengeni csatlakozással, de valóban sok mindenben sikerült megegyeznünk” – mondta Rutte, aki hozzátette: teljes mértékben megbízik abban, hogy Románia sikerrel tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét.

A holland miniszterelnök elmondta: egyeztettek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztéséről, amely már most is eléri az évi ötmilliárd eurós forgalmat, de jó az együttműködés a védelem területen is.
„Tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság is elismeri, hogy Románia teljesíti a schengeni övezethez való csatlakozás technikai feltételeit, arra kértem a holland kormányfőt, hogy támogassa Romániát e cél elérésében. Meggyőződésem, hogy a schengeni csatlakozás kérdését nem kell összekötni az MCV-vel” – nyilatkozta Dăncilă, a holland kormányfővel a Victoria palotában tartott közös sajtóértekezleten.

A holland miniszterelnök találkozott szerdán Klaus Iohannis román államfővel is.

www.agerpres.ro