M. Diaconu: Románia egyetlen esélye a jogrend betűjének és szellemének tiszteletben tartása

M. Diaconu: Románia egyetlen esélye a jogrend betűjének és szellemének tiszteletben tartása
Románia egyetlen esélye a jogrend betűjének és szellemének tiszteletben tartása – hangoztatta Mircea Diaconu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro Románia alkotta választási szövetség államelnökjelöltje az AGERPRES hírügynökségnek adott interjúban.

Diaconu szerint Románia schengeni csatlakozásának ügyét a luxemburgi bíróságon kell megoldani. Az államelnökjelölt beszélt arról is, hogy tisztázni kell Románia brüsszeli képviseletének módját. Szerinte ez belpolitikai kérdés, ,,mert európaiak vagyunk”, míg a külpolitika – meglátása szerint – azt jelenti, hogy ,,meg kell próbálni diplomáciai erőfeszítéseket tenni azért, hogy az országot összekössük más régiókkal, hogy új kereskedelmi lehetőségeket nyissunk, hogy tartsuk a kapcsolatot a világ más részeivel”.

Diaconu úgy véli: az elnöki adminisztrációnak ki kellene költöznie a Cotroceni-palotából, ez ugyanis egy királyi palota, amelynek nem azt a szerepet szánták, amelyet jelenleg betölt.

Az ALDE és a Pro Románia jelöltje ugyanakkor ismét nyomatékosította, hogy amennyiben nem nyeri meg a választásokat, nem lép be egyik politikai pártba sem, hanem továbbra is független marad, ahogyan azt 2014-ben vállalta, amikor európai parlamenti képviselőnek választották.

 

www.agerpres.ro