Ludovic Orbant kérte fel kormányalakításra az államfő

Akt.:
Ludovic Orbant kérte fel kormányalakításra az államfő
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízza meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő.

A Cotroceni-palotában adott keddi nyilatkozatában az elnök rámutatott, a parlamenti pártok képviselőivel folytatott tárgyalásokat követően arra a következtetésre jutott, hogy a következő kormánynak a PNL köré kell szerveződnie.

“Elismétlem, amit akkor is mondtam: a PNL volt az egyetlen párt, amelyik az egyeztetésen határozottan közölte, hogy – bár nehéz dolga lesz – hajlandó vállalni a kormányzást ebben az átmeneti időszakban. (…) Ennélfogva úgy döntöttem, hogy a legnagyobb ellenzéki alakulat, a bizalmatlansági indítvány fő kezdeményezője, a Nemzeti Liberális Párt elnökét, Ludovic Orbant jelölöm ki miniszterelnöknek. Demokratikus szempontból ez így korrekt, és így is fog történni” – fogalmazott az államfő.

Hozzátette, az újonnan megalakuló kormánynak rövid mandátuma lesz, csak a jövő évi parlamenti választásokig fog tartani.

“Az előre hozott választás is megoldás lenne, de nem most, amikor a Dăncilă-kabinet lenne az átmeneti kormány. Minden egyes nap ezzel a csődöt mondott kormánnyal egy elveszített nap Románia számára, kockázat a román emberek számára” – nyomatékosította.

Iohannis ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy “valamennyi politikai szereplő” megérti, politikai válságban van az ország, amelyből mielőbb ki kell lábalnia, ezért haladéktalanul be kell iktatni az új kormányt, amelynek – többek között – meg kell szerveznie az államfőválasztást, ki kell dolgoznia a jövő évi költségvetést és le kell zárnia az idei büdzsét.

“Egyáltalán nem lesz egyszerű a helyzet, mert a parlamentben az a felállás, amelyet a bizalmatlansági indítványról való szavazáskor is láthattunk, ezért nehéz lesz kiegyezni az összetettebb törvénytervezeteken (mint amilyen például a 2020-as költségvetési törvény), de nem lehetetlen. Bízom benne, hogy az Orban-kormány a lehető legkomolyabban foglalkozik majd mindezekkel” – mondta még az elnök.

Az alkotmány vonatkozó előírása értelmében a kijelölt miniszterelnöknek tíz napon belül össze kell állítania a kabinetjét alkotó miniszterek listáját, valamint a kormányprogramot, és a parlament elé kell terjesztenie jóváhagyásra.
www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .