Lúdas Matyi járt a várban

Lúdas Matyi járt a várban
Az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség és a nyíregyházi Mandala Dalszínház szervezésében megrendezett 5. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál keretében az elmúlt szombaton délután a Lúdas Matyi című zenés játékot lehetett megtekinteni a várbeli szabadtéri színpadon annak bizonyítékaként, hogy a szervezők valamennyi korosztályt meg kívánják szólítani a programjaikkal.

Az érdeklődőket köszöntő Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezete ügyvezető elnökének kérésére a jelenlevők felállva elénekelték a Himnuszt a nemzeti ünnepre való tekintettel, illetve ezt megelőzően Nyíri Tamás NMD-elnök is üdvözölte őket.

Elégtételt vett

A jól ismert magyar népmese és szeretett főhőse, Matyi kalandjait élhették át (újra) a jelenlevők. Matyi az édesanyja ludaival próbál kufárkodni a döbrögi vásárban, ott azonban Döbrögi uraság elveszi a ludait, és Matyit engedetlenségéért megvesszőzteti. Lúdas Matyi megígéri, hogy háromszorosan adja vissza a verést Döbrögi uraságnak. Ezt követően Matyi messzi földekre elvándorol, majd évekkel később számos mesterségben és nyelvben járatosan tér vissza, hogy Döbrögin elégtételt vegyen.

Ciucur Losonczi Antonius