Ország-világ

2021.05.23. 18:24

Százméteres pillangón is Európa-bajnok lett Milák, Burián és Kapás bronzérmes

A 21 éves Milák Kristóf 50.18 másodperces országos csúccsal, Európa-bajnoki rekorddal csapott célba vasárnap a budapesti úszó Európa-bajnokságon. Burián Katalin a 200 méteres háton, Kapás Boglárka a 400 méteres gyorson lett harmadik.

Budapest, 2021. május 23. A késõbbi gyõztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntõjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 23-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A szám másik magyarja, Szabó Szebasztián 51.86 másodperccel nyolcadik lett.

Milák ezzel duplázott a Duna Arénában, hiszen 200 méter pillangón a szám világcsúcstartójaként és világbajnokaként sem volt ellenfele, ott minden idők második legjobb idejével nyert.

A győztes Milák Kristóf a célban
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Honvéd úszója az elődöntőben Európa-bajnoki csúccsal volt a legjobb – 50.62-es ideje megegyezett azzal, amivel a 2017-es budapesti világbajnokságon ezüstérmet nyert -, ugyanakkor mindkét hossznál saját elmondása szerint borzalmasan jött ki neki a fal, így a fináléban jobb időt várt magától.

A döntőben mindkét magyar jól kapta el a rajtot, és rendkívül erősen kezdett, így az első két helyen fordultak. Milák aztán az utolsó 25 méteren, ahogy mindegyik futamban, egyszer csak ellépett a mezőnytől és faképnél hagyott mindenkit. Szabó ugyanakkor elfáradt a végére és csak nyolcadik lett.

„A falak most a barátaim voltak, illetve én voltam annyira felkészült, hogy ne tudjanak »megszívatni«. Összességében elégedett vagyok, ugyanis előzetesen 50.2 körüli időre saccoltam magam. Most már csak egy ember van előttem” – nyilatkozta az M4 Sportnak Milák, aki ezzel a világcsúcstartó (49.50) amerikai Caeleb Dresselre célzott, vele a tokiói olimpián csaphat össze.

Burián Katalin bronzérmes 200 méter háton

A 26 éves versenyző – aki 2018-ban Glasgow-ban is harmadik volt – 2:07.87 perces idővel csapott célba, a szám másik magyarja, Szabó-Feltóthy Eszter 2:10.19-cel a hetedik lett.

Burján Katalin a medencében
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az aranyérmet az olasz Margherita Panziera nyerte, aki gyorsan ellépett a mezőnytől és győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben. Burián az utolsó csapásig hatalmas harcot vívott Cassie Wilddal, akinek a benyúlása jobban sikerült, és a brit szerezte meg az ezüstérmet.

„Nagyon fáradt vagyok, nem is tudom, hogy csináltam ezt az úszást. Utolsó nap mindig nagyon nehéz a fő számodat úszni, hiszen a csapat nagy része ilyenkor már otthon van. Ráadásul két éve nem volt hasonló világverseny, így nem gondoltam volna, hogy ilyen időt fogok menni, de Budapesten akkor is dobogóra akartam állni, ha belepusztulok” – nyilatkozta az M4 Sportnak könnyeivel küszködve Burián.

Kapás Boglárka bronzérmes 400 méter gyorson

A 28 éves Kapás 4:06.90 perces idővel lett harmadik, megelőzve a szám másik magyar versenyzőjét, a negyedik helyen végző Késely Ajnát, aki 4:07.42-vel csapott célba.

Kapás – ennek a számnak a 2016-os Európa-bajnoka – a második, míg a 2018-as glasgow-i kontinensviadalon ezüstérmes Késely Ajna a negyedik idővel várta a finálét. A döntőben a két magyar szinte végig egymás mellett úszott, a hajrája azonban Kapásnak sokkal jobban sikerült.

Kapás Boglárka a medencében
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az aranyérmet az olasz Simona Quadarella nyerte, aki így a 800, az 1500 és a 400 métert is behúzta gyorson.

Kapás három éremmel zárta a kontinensviadalt: korábban 200 méter pillangón megvédte címét, a 4x200 méteres női gyorsváltó tagjaként pedig második lett. A 19 éves Késely a 800 és az 1500 méter gyors után a harmadik számában is negyedik lett.

„Ennél az időnél azért jobbat szerettem volna úszni. Úgy gondolom, maradt még benne, különösen amikor az utolsó ötven méternél még éreztem, mennyire tudok hajrázni. Persze nagyon örülök ennek a bronzéremnek” – nyilatkozta az M4 Sportnak Kapás, aki megjegyezte, nem valószínű, hogy vállalja ezt a számot a tokiói olimpián.

Nem jött össze az érem 400 méter vegyesen

Verrasztó Dávid negyedik, Bernek Péter hatodik lett 400 méter vegyesen. A 32 éves Verrasztó ezt megelőzően sorozatban három Eb-n nyerte a számot, és 2010 óta mindig a dobogón volt.

A délelőtti selejtezőből Verrasztó a legjobb, Bernek a második idővel jutott tovább, a rajt után előbbi szinte végig az élmezőnyben haladt. A mindössze 18 éves orosz Ilja Borogyin azonban mellen hirtelen ellépett mindenkitől, és végül magabiztosan, junior világcsúccsal diadalmaskodott. Verrasztó az utolsó húsz méterre elfáradt, így végül lemaradt a dobogóról, 4:12.15 perccel, míg Bernek 4:14.33-mal csapott célba.

Orbán Viktor is gratulált a magyar sikerekhez

A magyarok tizenöt éremmel zárták a vizes Európa-bajnokságot, így hazánk az éremtáblázatban Nagy-Britannia, Oroszország és Olaszország után a negyedik helyen végzett. Nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott. A medencés úszóknál hétfőn 400 méter vegyesen Hosszú Katinka az első, Mihályvári-Farkas Viktória a második helyen végzett, míg szerdán 200 méter pillangón Milák Kristóf győzött, Kenderesi Tamás pedig harmadikként zárt. Csütörtökön Kapás Boglárka védte meg címét 200 méter pillangón Hosszú Katinkát megelőzve. Pénteken Szabó Szebasztián nyert 50 méter pillangón, illetve a 4x200 méteres női gyorsváltó lett második. Szombaton Hosszú harmadik volt 200 méter vegyesen. És mint azt fentebb megírtuk, a zárónapon Milák 100 méter pillangón is nyert, Burián Katalin 200 méter háton, Kapás pedig 400 méter gyorson lett harmadik.

Úszóinknak vasárnap este Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált a Facebook-oldalán.

Forrás: MTI

Borítókép: A későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangó döntőjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!