Lovagkereszt Biró Rozáliának

A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntésben részesült Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke.

A kitüntetést pénteken a kolozsvári magyar konzulátuson ünnepélyes keretek között adják át. A kitüntetett, Biró Rozália portálunknak elmondta, hogy az érdemrendeket a mindenkori magyar államfő osztja ki a március15-iki nemzeti ünnepek alkalmából. „A nem magyar állampolgárok esetében a mindenkori külügyminiszter a kezdeményezője az érdemrend odaítélésének” – mondta hozzá Biró Rozália, hozzátéve hogy a Magyarország határain kívül élők a magyar hagyományok ápolásáért, megóvásáért, a határon túli magyar közösségek érdekében kifejtett tevékenységükért kapják meg ezt a rangos kitüntetést.

A Magyar Köztársaság Alkotmánya 30/A paragrafusának (1) bekezdés j) pontja alapján a köztársasági elnök adományozza a törvényben meghatározott címeket, érdemrendeket, kitüntetéseket. A köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrendet a miniszterelnök, a Magyar Köztársasági Érdemkeresztet az illetékes miniszter előterjesztése alapján adományozza. A köztársasági elnök adományozza továbbá – a miniszterelnök előterjesztésére – a Nagy Imre Érdemrendet. Az érdemrenddel oklevél és igazolvány jár. Az érdemrendek adományozásáról szóló határozatokat a Magyar Köztársaság hivatalos lapjában közzé kell tenni.