Lovagi torna a Szent László-sok gólyabálján

Lovagi torna a Szent László-sok gólyabálján
Péntek délután szervezték meg a tizedikes osztályok a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 2017-es gólyabálját a díszteremben. A jelenlevők egy lovagi torna szemlélői lehettek, a győztes pár a IX. B-s Demeter Tibor és Varga Rita lett.

Egyszer volt, hol nem volt, élt egy messze földön erényes és híres király, aki jó cselekedeteivel és bátor tetteivel tűnt ki. Természetesen a városalapító Szent László királyról, az iskola névadójáról van szó, egy őhozzá méltó lovagi torna jelenetei keltek ugyanis életre november 10-én, péntek délután a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében. A távoli múltba repített tehát vissza a tanintézmény idei gólyabálja, azokba a középkori évszázadokba, amikor a legendák szerint a királyok igazságosak voltak, a lovagi tornákon pedig a legbátrabb, legfurfangosabb és legügyesebb, talpraesettebb lovagok győzedelmeskedtek, nyerték el a szívük választotta úrhölgyek kezét és szerelmét.

Az udvaroncok a négy kilencedik osztály képviselői voltak, név szerint: Brad Dávid és Marko Evelin (IX. A)- vagyis a Zöldek, Demeter Tibor és Varga Rita (IX. B)- a Sárgák, Toma Vivien és Tóth Krisztián (IX. C)- a Kékek, valamint Egeresi Sándor és Szabó Natália (IX. D)- a Rózsaszínek. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Böcskei László megyés püspök is, a zsűritagok pedig Konrád Katalin igazgatónő, Harácsek Klementina aligazgatónő, Szabó Ervin spirituális, Vincze Zsolt és Rázmán Enikő tanárok, illetve amiképpen lenni szokott, a tavalyi győztes gólyapár, Simon Tímea és Konrád Botond voltak.

Próbák

Ahogy az udvari etikett is előírja, a nemes vetélkedés a megméretkezők bevonulásával és bemutatkozásával kezdődött, melyben fontos szerep jutott a címerpajzsok megjelenítéseinek és magyarázatainak. És mivel egy buliban (bár ez a szó jelen esetben anakronisztikusnak tűnik) finom ételeket és italokat szolgálnak fel, következhetett az úrhölgyek által kizárólag olyan alapanyagokból készített ételeknek a kínálgatása, melyek Szent László korában ismertek voltak, és használták is ezeket. (Hogy ezek nem csupán kinézésre, külalakra vonzották a tekinteteket, hanem valóban ehetőek voltak, bizonyítást nyert később, amikor az eredményhirdetés előtt az egyik zsűritag jóízűen nekilátott a feltálalt kacsa egyik combja elfogyasztásának).

A terem különböző részein elrejtett virágoknak az összegyűjtése természetesen a lovagok feladata volt, a lufiknak a fejjel történő kilyukasztása nyomán pedig szavakat tartalmazó borítékok kerültek elő, hogy aztán a papírfecnik szövegeiből romantikus szerelmi vallomások szülessenek, melyeknek jutalma a királykisasszonyok által varrt koronák voltak. Talán mondanunk se kell, hogy a hangzavar akkor ért el orkáni fokozatot, amikor az osztályprodukcióknak jött el az ideje. Nem hiába: jól koreografált táncokat, ötletes jeleneteket láthattak a közönség tagjai.

Az iskola hagyományaihoz híven, a kilencedikesek most tették le az esküiket, és a „gólyatanárok” sem úszták meg: egy-egy kérdés nekik is jutott, melyekre kitűnő válaszokat adtak. És amíg a zsűri a pontok összegzésével volt elfoglalva, a líceum Dulău Dianna tanárnő által felkészített tánckara járt palotást, valamint a Premontrei Öregdiákok Egyesülete részéről Zilahi Bertalan üdvözölte a jelenlevőket.

Az eredményhirdetésnél Konrád Katalin igazgatónő jelentette be, hogy az idei győztes pár a IX. B-t reprezentáló Varga Rita és Demeter Tibor lett. „Annyira jó a hangulat itt nálatok, hogy bár előtte nem terveztem, valamit mégis mondanom kell. Teljesíteni akaró fiatalokkal találkoztam a színpadon és lent a teremben, örültem nagyon a mosolynak, és annak is, hogy voltak örömkönnyek is a szemekben. Azért, mert azt tapasztaltam, hogy mindent beadtatok, amit lehetett, a műsorotokba. Azt hiszem, ez a legfontosabb, hogy megtegyétek mindazt, amit tőletek telik, hogy valami szép és valami jó eredménye legyen a törekvéseiteknek. Mindenkinek egyformán gratulálok, anélkül, hogy rangsorolnék, és azt kívánom nektek, hogy ez a lendület ezután is kitartson”- összegezte az est lényegét Böcskei László megyés püspök a gólyabált záró tombolasorsolást megelőzően.

Ciucur Losonczi Antonius