Lokális vízügyi gondok

Lokális vízügyi gondok
Kétszáz liter felett vannak, ami a négyzetméterenként lehullott csapadékmennyiséget illeti az elmúlt napokban- tájékoztatta hétfőn az Erdély Online-t Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetője. Vannak olyan területek, jórészt domb- és hegyvidéken, ahol a lehullt eső a 240 litert is meghaladta négyzetméterenként.

Ennek eredményeként vannak kisebb-nagyobb problémák, de továbbra se az a gond, hogy a vízfolyások medréből kiönt a víz, tehát az árvízvédelmi rendszerek jól működnek. A tározókban összesen több mint 180 millió köbméter víz van tárolva, és még van kapacitás. Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka problémák voltak Kispapmező, Valány és Hegyes környékén Bihar megyében, azért mert a domboldalakról nagy mennyiségű eső hirtelen zúdult le, és nem bírták az ottani vízfolyások elvezetni, de különösebb gondot ez nem okozott, csak melléképületek, pincék kerültek víz alá.
Megtelt viszont a hegyközpályi tározó, ha nem lenne a Kösmő kiépítve, nagyon nagy gondok lennének. A tározó felső töltésénél átfolyt az úton a víz pár órán keresztül, de kontroll alatt volt a helyzet. Problémák voltak Nagyváradon is, de nem a Sebes Körössel, hanem azzal, hogy a csatornarendszer nem bírta elnyelni a vizet. Nagyszalontán a Kölesér zsilipjeit az emberek átrendezték, és valószínűleg megoldódott a probléma.

Dél körül a megyében csak két helyen volt sárga riasztás, Fugyivásárhelyen és Váradszentmártonon. Utóbbi településen a Pece vízgyűjtő területe több mint 40 liter esőt kapott egy óra leforgása alatt vasárnap este, de szépen levonult a Körös felé, nem lett elárasztva semmi.

A Berettyón sem volt árvízveszély, köszönhetően a tározóban levő 7 millió köbméter víznek, mellyel megakadályozzák az árhullámok kialakulását.