Lóhúsbotrány – Román hatóság: lóhúst találtak a Tarnica víztározó partján

Lóhúsbotrány – Román hatóság: lóhúst találtak a Tarnica víztározó partján
A romániai Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) a honlapján közölte: lóhúst találtak az elmúlt hét végén a Kolozsvár közeli Tarnica víztározó partján.

 

A hatóságok szombaton és vasárnap összesen 922 kiló ismeretlen eredetű húst gyűjtöttek össze a víztározó partjáról és a vízből. Az eredetileg fagyasztott állapotban eldobott, és csak részben kiolvadt húsból vett mintákat egy bukaresti laboratóriumban vizsgálták meg. Ennek a vizsgálatnak az eredményét közölte szerdán a hatóság.

A Kolozsvártól mintegy 25 kilométerre fekvő Tarnica víztározó partján szombaton délután egy halász találta meg a tömbökbe fagyasztott húst. A Kolozs Megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta, az első vizsgálatok azt mutatják, hogy a hús nem volt romlott. A hatóságok semmilyen címkét nem találtak a húsos zacskókon.

Kolozs megye prefektusa vasárnap elrendelte a megye valamennyi húsfeldolgozójának és húsraktárának az ellenőrzését. Az ellenőrzés eredményeit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A hatóságok vízmintákat is vettek a Meleg-Szamos völgyében duzzasztott Tarnica tóból, amelyből Kolozsvár ivóvízellátását biztosítják. Az ivóvíz-szolgáltatást végző Compania de Apa Somes részvénytársaság illetékese az MTI-nek szerdán elmondta, a víztározóba került hús nem befolyásolta az ivóvíz minőségét.