Lóhalálában tétovázva előre

Lóhalálában tétovázva előre
Pénteken a nagyváradi Ady Endre Kulturális Központ konferenciatermében választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Biró Rozália választmányi elnök mondott beszédet.

Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnök objektív okok miatt nem vett részt gyűlésen, így helyette Biró Rozália választmányi elnök tartott politikai tájékoztatót. Axiómákkal színesített beszédében úgy az országos, mint a helyi történéseket kiértékelte. Meglátásában a kormány „lóhalálában tétovázva” haladra előre, illetve viszonyul az olyan problémákhoz, mint az alkotmánymódosítás, a regionális átszervezés, az érettségi vizsgák eredményei vagy a kormányrendeletek kibocsátása. Az alkotmánymódosítási javaslatokat előkészítő bizottság tagjaként például azt érzékelte, hogy lóhalálában kellett ütköztetni a különböző véleményeket, álláspontokat, miközben Váradon komoly nyomozás után lehetett kideríteni, hogy hol tartanak ezzel kapcsolatos fórumot, melyen körülbelül 7–8 személy vett részt. A szervezők mindenre bólogattak, ennek ellenére a kisebbségek védelméről ott elhangzott felvetések közül egyetlen sem került be az összesített kezdeményezések közé. Később a bizottsági ülésen Crin Antonescu elnök különböző okokra hivatkozva utasította vissza az RMDSZ-esek indítványait.

Úgy tűnt, kapaszkodót jelenthet a Velencei Bizottság küldöttségének látogatása, mert korábban Victor Ponta miniszterelnök azt ígérte, amit a delegáció mond az alkotmánymódosításról, megpróbálja betartani, de végül a jelentésbe csak egy fél mondat került be arról, hogy a kisebbségek jogait tiszteletben kell tartani. Mindezekből Biró Rozália azt a következtetést vonta le, hogy magyarként csak saját magunkra támaszkodhatunk, ne számítsunk arra, hogy majd jön az EU, és megmondja Romániának, hogy mit kell tenni.

Tartóoszlop

A régiós átszervezéssel kapcsolatban a választmányi elnök úgy vélekedett, hogy a kormány „pápább a pápánál”, és jobban titkolódzik, mint a vatikáni titkosrendőrség, miközben nem tud semmilyen érthető magyarázattal szolgálni arra nézve, hogy miért annyira sürgős az átszervezés, illetve miért van szükség pont nyolc régióra. Úgy fogalmazott: „visszhang nélküli kút” a kormány, mert az ellenzéki interpellációkra rendszerint nem érkezik válasz. Ugyanez a napi huzavona megy helyi szinten is, és a váradi városvezetés szinte minősíthetetlenül figyelmen kívül hagyja a magyar közösség érdekeit. Legutóbb például azért utasított el egy engedély kibocsátását az urbanisztikai igazgatóság, mert az érintett kereskedelmi egységben nem megfelelő – vagyis piros-fehér-zöld – a színkombináció. Az elmondottak tükrében a szenátor asszony arra a kérte a megjelenteket: ne hagyják magukat, zárják össze szorosabban a soraikat, és próbálják megtalálni azokat az eszközöket, melyek előbbre visznek a problémák megoldásában, ne fogadják el kész tényként azt, hogy nem képesek a változtatásra. „Erős az RMDSZ Bihar megyei szervezete, de még erősebbnek kell lennie. El kell mondani mindenkinek, hogy miért van szükség a Szövetségre. Éljék úgy a hétköznapjaikat, hogy önök a tartóoszlopok, és csak azért is álljanak egyenesen és szilárdan”, tanácsolta.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .