Állásbörzét szerveznek a frissen végzetteknek

Állásbörzét és szimpóziumot is szervez szeptember 28-án a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség, ezúttal a frissen végzetteket célozzák meg – közölték a tegnapi sajtótájékoztatón.

Szeptember 28-án Nagyváradon és Belényesben szervez állásbörzét a frissen végzettek számára a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség, amire 349 céget hívtak meg – közölte Dorel Drăghici igazgató. Eddig a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában tartandó börzére 19 cég jelezte részvételi szándékát, amelyek 339 munkahelyet ajánlanak, 76-ot egyetemet végzetteknek. A belényesi polgármesteri hivatalban 116 állás várja a fiatalokat. A börzére való felkészülés jegyében az ügynökség a héten megtartotta a Munkahelyfoglalás hetét, ahol a munkakeresők és munkaadók egyaránt felmérhették a kínálatot. Az ügynökség adatbázisában jelenleg több mint 500 frissen végzett szerepel, 149-nek felsőfokú végzettsége van.

Szimpózium

Szeptember 28-án egy újabb eseményre is sor kerül az ügynökség szervezésében. A váradi Continental Szállóban mutatják be a fogyatékos személyek informálásáról szóló kampányt, amin Paul Păcurar munakügyi miniszter, Ionel Muscalu, az országos munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója, Silviu George Didilescu államtitkár és Michael Wunder, a Rumanienhilfe Alsterdorf projekt vezetője is részt vesz. Délben A fogyatékos személyek integrálása a munkapiacon címmel szimpóziumot tartanak. Ezen 9 megye igazgatója és hat fogyatékosokkal foglalkozó civil szervezet vesz részt.

Munkavállalás külföldön

Az igazgató a külföldön való munkavállalásról is szót ejtett és arra figyelmeztette az érdeklődőket, vigyázzanak, nehogy csalók áldozataivá váljanak. Az ügynökség keretében működő irodához, mely Nagy-Britanniába közvetít munkaerőt eddig 2288 kérvény érkezett, ezek zöme Buzău, Ialomiţa és Vaslui megyékből. Bihar megyéből 84-en érdeklődtek, s csupán 12-en nyújtották be a szükséges iratokat. Az igazgató szerint ez egyrészt azzal magyarázható, hogy sokan már kimentek, illetve, hogy nagyon alacsony a munkanélküliségi ráta. Ez az elmúlt hónapban tovább csökkent 1,9%-ra. A számontartott 5339 munkanélküli közül 2356 nő. Bihar megye ezekkel az adatokkal országos szinten a 4. helyen áll.

Pap Melinda