Liviu Pop: Szeptember 8-áig minden iskolába megérkezik az ötödikesek hiányzó tankönyveit helyettesítő kézikönyv

Illusztráció
Illusztráció
Az ország húsz megyéjébe már elküldték az ötödik osztályos tananyag bevezető kézikönyvét, és rövidesen az összes iskolába eljuttatják a kiadványt – közölte Liviu Pop tanügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján.

Liviu Pop hozzátette, a kiadvány ezen a héten minden iskolába megérkezik, ahol van ötödik osztály. Az útmutatóból egy példányt kap minden ötödik osztály, valamint a tanárok is, akik ezen kiadvány alapján tanítanak majd. A kézikönyv azokat a tantárgyakat sűríti egybe, amelyekről még – a licitek megóvása miatt – nem készültek el a tankönyvek. ‘Ma reggel a Román Posta segítségével útnak indult 82.200 példány húsz megyébe, főleg északnyugatra és északkeletre, vagyis a Bukaresttől legtávolabb eső megyékbe. Szeptember 8-áig minden iskolába megérkeznek ezek a kézikönyvek, ahova ötödikes gyerekek járnak’ – mondta a miniszter.

A kiadványok darabjának kinyomtatása 4 lejébe került a minisztériumnak, további 14 bani a szállítási költség. Összesen 177.000 példányt nyomtattak, tehát 732.780 lejt költött a szaktárca erre célra.

A miniszter közölte: a 296 oldalas kézikönyv az első szemeszter első nyolc hetére biztosít útmutatást. A kiadványra azért volt szükség, mert az ötödikes tankönyvek nyomtatására kiírt versenytárgyalás eredményét 15 tantárgy esetében megóvták a kiadók. A 15-ből 3 esetében sikerült rendezni az ügyet, a többi 12 esetében végig kell járni a közbeszerzési törvény által előírt lépéseket.

Arra a kérdésre, mit tervez a tárca, ha 8 hét után sem készülnek el az ötödikes tankönyvek, Liviu Pop azt mondta: lehetséges, hogy újabb útmutató kiadványt nyomtatnak.

A kézikönyv egyébként hétfőtől a Tanügyi Tudományok Intézetének honlapján is megtalálható elektronikus formában – mondta az oktatási miniszter.

Ciprian Fartuşnic, a Tanügyi Tudományok Intézetének igazgatója arról tájékoztatott: a kiadvány minden tantárgyat ‘lefed’, amelyből még nincs tankönyv a fellebbezések miatt.

www.agerpres.ro