Liviu Pop: január 1-jétől a jóhiszemű munkáltatóknak nagyobb bért kellene fizetniük alkalmazottaiknak

Liviu Pop: január 1-jétől a jóhiszemű munkáltatóknak nagyobb bért kellene fizetniük alkalmazottaiknak
Január 1-jétől minden romániai munkavállalónak nőni fog a fizetése, amennyiben tisztességesen alkalmazzák az Adótörvénykönyvet, és a munkáltató nem csökkenti a bruttó bért – véli Liviu Pop oktatási miniszter.

A tárcavezető kifejtette, az Adótörvénykönyv olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek a verseny- és a közszférában dolgozóknak egyaránt béremelést biztosítanak. “Lesznek munkáltatók, akik növelni fogják a fizetéseket, és lesznek, akik a jelenlegi szinten fogják tartani ezeket, egyéb kedvezményekkel igazolva magukat. De amennyiben tisztességesen alkalmazzák az Adótörvénykönyvet, illetve a munkáltató nem csökkenti a bruttó bért, minden alkalmazottnak nőni fog a fizetése” – fogalmazott Pop az Antena 3 televízió egyik műsorában.

A miniszter kifejtette, a munkáltató dönti el, hogy milyen formában ítéli oda a jelenlegi nettó bér és a január 1-jén életbe lépő új adóügyi intézkedések nyomán esedékes nettó bér közötti különbözetet.

“Amennyiben a munkáltatók betartják mindazt, amiről a tárgyalások során szó volt, automatikusan nőni fog minden alkalmazott fizetése. Az állami alkalmazottaké biztosan emelkedni fog, legtöbb 4%-kal, a versenyszférában azonban nagyon nagy bérnövekedések is lehetnek, ez az alkalmazottak jelenlegi fizetésétől függ. (…) Én úgy gondolom, hogy a jóhiszemű munkáltató újratárgyalja a fizetéseket, és növelni fogja a nettó bért. Amennyiben az elkövetkezőkben is amolyan részleges adócsalást akar elkövetni, kitalál majd mindenféle egyéb kedvezményeket, amelyeket nem adóznak meg, és ebben az esetben az alkalmazott nyilván veszíteni fog nyugdíjpont tekintetében” – magyarázta Liviu Pop.

www.agerpres.ro