Liviu Dragnea: nem támogatom a korrupciós ügyekért elítéltek közkegyelemben részesítését

Liviu Dragnea: nem támogatom a korrupciós ügyekért elítéltek közkegyelemben részesítését
Nem támogatja egy olyan közkegyelmi törvény elfogadását, amely a korrupciós tettek miatt elítéltekre is kiterjed – jelentette ki kedden Liviu Dragnea.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy nyilatkozott: ‘kategorikusan’ ellenzi, hogy korrupciós ügyekért elítélt személyekre is vonatkozó közkegyelmi törvényt fogadjanak el. Dragnea hozzátette, az igazságügyi miniszterrel is közölte, hogy a közkegyelmi törvény önmagában nem oldja meg a börtönök túlzsúfoltságának helyzetét. ‘Azt hiszem, az igazságügyi miniszternek el kéne mennie az Emberi Jogok Európai Bíróságára, és tárgyalnia kellene az EJEB elnökével. Ugyanakkor kormánybéli kollégáival és a kormányfővel közösen átfogó tervet kell kidolgozniuk, amely magában foglalja a börtönök infrastrukturális fejlesztését, esetleg új börtönök építését. Az én válaszom egyszerű: nem támogatom a korrupciós ügyekért elítéltek közkegyelemben részesítését’ – mondta Dragnea.

A Şerban Nicolae szociáldemokrata szenátor által benyújtott módosító javaslat kapcsán a képviselőház elnöke úgy fogalmazott. “Mindenkinek jogában áll módosító javaslatokat előterjeszteni, minden bizonnyal lesznek még ilyenek. A végső döntésig azonban hosszú még az út, több vita is lesz a szakbizottságokban.

A PSD-elnök megismételte Tudorel Toader igazságügyi miniszterhez intézett felhívását arra vonatkozóan, hogy vegyen részt a közkegyelmi törvénytervezet vitáján. Felkérte ugyanakkor a parlament jogi bizottságait, hogy hívják meg tervezettel kapcsolatos vitára az igazságszolgáltatási szakmai szervezetek, valamint az Európa Tanács és a Velencei Bizottság képviselőit is, ‘mert nagyon fontos témáról van szó.’

www.agerpres.ro