Liviu Dragnea képviselőházi elnök lemondását kérték az ellenzéki alakulatok

Liviu Dragnea képviselőházi elnök lemondását kérték az ellenzéki alakulatok
Liviu Dragnea képviselőházi elnök lemondását kérték az ellenzéki alakulatok az alsóház plénumának szerdai ülésén.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői ugyanakkor elhatárolódtak attól a közleménytől, amelyet a két házelnök adott ki az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatos állásfoglalására reagálva.

Raluca Turcan liberális képviselő felszólalásában hangsúlyozta, a PNL támogatja az USA-val kötött stratégiai partnerséget, a korrupcióellenes küzdelmet és az igazságszolgáltatás függetlenségét, ezért a hatalommal való visszaélésként minősíti Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu témával kapcsolatos nyilatkozatát.

“Követelem Liviu Dragnea képviselőházi elnök lemondását. Ő nem képvisel bennünket, sem azokat, akik engem megválasztottak, mint ahogyan az országban élő sok tisztességes állampolgárt sem” – mondta Turcan.

A PMP-t képviselő Corneliu Bichineţ azt javasolta, hogy a frakcióvezetők fogalmazzanak meg egy másik választ az amerikai külügyminisztériumnak.

Lucian Stanciu-Viziteu USR-s képviselő felszólalásában hangsúlyozta, a két házelnök nyilatkozata nem képviseli sem az ő, sem kollégái álláspontját.

“Személyesen sértve érzem magam a két házelnök tegnapi állásfoglalása miatt. (…) Kérem a két házelnököt, jelentse ki világosan, hogy ezt az üzenetet saját nevükben és nem a parlament nevében fogalmazták meg” – mondta.

Niculae Bacalbaşa szociáldemokrata párti (PSD) képviselő ellenzéki kollégái kijelentéseire reagálva így fogalmazott: “Kérem a párhuzamos állam papagájait, tartsák tiszteletben a román nép szuverenitását!”

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő felszólalásában azt mondta, nem érti, mit akar az ellenzék.

“Esetleg azt szeretnék, hogy bocsássuk szavazásra a két házelnök nyilatkozatát? Ha ezt akarják, szavazhatunk róla, és akkor hivatalosan a parlament nyilatkozatává válik” – tette hozzá Márton Árpád.

www.agerpres.ro

Címkék: , , ,