Lisztérzékenyek egyesülete

Szatmár megye – A puffadással és hasmenéssel járó betegségben százak szenvednek Szatmár megyében, s Magyarországra járnak ételért.

 

Dr. Vass Zoltán szatmárnémeti orvos és Schlakter Andrea egyesületet szervez a lisztérzékenységben szenvedő Szatmár megyei polgárok köréből, hogy a számukra fogyasztható létfontosságú élelmiszereket szervezett formában és mennyiségben hozzák be Magyarországról. A lisztérzékenységben szenvedők egy része nem is sejti, hogy e betegségben szenved, s hogy a nálunk forgalomban lévő élelmiszerekben lévő sikér okozza gyakori hasmenésüket, s a puffadás érzését. Létrehozása esetén, egy e betegségben szenvedőket tömörítő egyesület, amellett, hogy a kenyérnek való, lisztérzékenyek számára készített lisztet, de akár a csokoládét, a hidegfelvágottat, a pudingporokat, a prézlit (zsemlemorzsát), leves– és laska– vagy csőtésztákat, netán pástétomokat vagy (különösen szénsavas) üdítőket. Olyan termékeket ugyanis, amelyben búza–, rozs–, szója– netán árpaliszt található a lisztérzékenyek nem fogyaszthatnak. Kukoricalisztből, rizslisztből készült kenyeret, levestésztákat, makarónikat amely számukra fogyasztható, a közelben csak Mátészalkán gyártanak, s ilyen liszt is csak Magyarországon szerezhető be.

 

Magyaroszágon több is

Magyarországon minden nagyobb városban, megyeközpontban működik ilyen egyesület, s a két szatmárnémeti kezdményező a debreceniekkel évek óta szoros kapcsolatban áll. Debreceni forgalmazók akár havonta is szállítanának megyénk lisztérzékenyei számára fogyasztható termékeket, ha az e betegségben szenvedők között a kapcsolattartás folyamatos lenne.  Az érintettek Schlakter Andreát a 0741 452 182–es és a 0724 35 30 17 –es mobilszámon,  Dr. Vass Zoltánt, aki Szatmárnémetiben és Nagykárolyban a betegséggel kapcsolatban a teszteket is végzi 0740 311 916 –os számon érhetik el, jelentkezés végett.

Fontos, hogy a lisztérzékenységben szenvedők mihamarabb megismerjék egymást, mert egyrészt könnyebben jutnak hozzá az élelmiszerekhez, másrészt e betegség, ha nem kezelik akuttá válhat, s súlyos következményei lehetnek.    

 

Bódi Sándor