Linoleum

Akt.:
Linoleum
A Kolozsvári Állami Román Színház bemutatta Vlagyimir ésOlegPresznyakov Padlószőnyeg (Linoleum) című darabját.

A Presznyakov fivérek világhírű orosz drámaírók. Oleg 1969-ben és Vlagyimir 1974-ben,Jekatyerinburgban, született. Az egyetemi tanulmányaikat szülővárosukban, a M. Gorkij Egyetemen végezték. Az egyetemen megalapították az Ifjúsági Színházat. A Presznyakovfivérek együtt alkotnak. Dráma-, forgatókönyvírók, rendezők, producerek, színészek. Darabjaikat világszerte játsszák. A ma Oroszországának az életére reflektálnak, a humor eszközeivel érzékeltetik. 2002-ben Moszkvában bemutatták a Terrorizmus című produkciót, amely híressé tette őket. 2004-ben Moszkvában, a Kazancev Központban a Padlószőnyeg című darab került bemutatásra, amelyet azóta a világ több színházában játsszák.

A kolozsvári bemutató

A darab rendezője AlexandruDabija. Díszlet- és jelmeztervező: Adriana Grand. Zenéjét szerezte Ada Milea. Fénymester: Jenel Moldovan.Szereplők: Kolea: CătălinHerlo. Andrej: RaduLărgeanu. Igor Igorevics :IonuțCaras.Holttest:CristianGrosu. Arkagyij, a szomszéd: MateiRotaru. Ghiulea, Arkagyij felesége:PatriciaBrad .Násznagy: Adrian Cucu. AncaHanu. Repülőtér alkalmazottja: CristianRigman. Menyasszony: SânzianaTarța.Menyasszonyanyja: Diana Buluga. Barátnője: Alexandra Tarce. Fiú a reptéren: Sorin Leoveanu. Leány a reptéren: Ecaterina Pop- Curșeu. Reptéri részeg: Nagy Robert. Hangosítás: Marius Rusu. Súgó: Ana Maria Moldovan. A felsorolásból is kitűnhet, a színház nem fukarkodott a szereposztásnál. Ennek is köszönhető, az előadás méltó keretekben mutatta be a posztszovjet világot. Egy lerobbant környezetben az új lakók, mint később kiderült testvérek,rendbe akarják tenni a béreltlakásukat. Apadlószőnyeg alól előkerül egy hulla, amelytől meg szeretnének szabadulni. Ebben a feszült hangulatban jelenik meg a lakás tulajdonosa, aki elől el akarják titkolni a kialakult helyzetet. Nevetséges, humorral teli jeleneteket teremt a holttest elrejtésével kapcsolatos próbálkozásuk. Kiderül, hogy ez nem éppen könnyen megoldható feladat, mert végül a hulláról bebizonyosodik, hogy tetszhalott. Beállít a lakodalmas menet, amely az eseményt igyekszik minél több vodkával megünnepelni. A két testvér keresi a holttesttől való megszabadulás lehetőségét. Elhatározzák, hogy a repülőtérre viszik, ott próbálnak megszabadulni tőle. Ennek köszönhetően a repülőtérre kerülnek, ahol egy ifjú Anton Rubinstein zongorajátékáról értekezik sajátos módon, mennyire közel volt ahhoz, hogy a szibériai „paradicsomi” életet is élvezhesse. Hiszen egy vámvizsgálat következtében majdnem Szibériába deportálták. AlexandruDabija remekül használja ki a művészekadottságait,akik, képesek ezt lehetetlen, abszurdállapotot is megfelelőnívónérzékeltetni. „Ez egy egyszerű, közvetlen, igazi színház.” Ezt tanácsolta a rendező a színészeknek. „A darab kulcsa a holttesthez való viszonyulásban rejlik… Ki a halott, aki a szőnyeg alól előkerül? Mit csinálunk mi a holttesttel?Kérdések, amelyekre válaszolnotok kell.”- mondta a rendező.Kegyetlen környezet, kegyetlen szöveg, amely utal arra a helyzetre is, melyben vagyunk, mi színházlátogató közönség. Sokszor igyekszünk a problémákat szőnyeg alá seperni, ahelyett, hogy megoldanánk. Csodálatos előadás részeseilehettünk. ( Az 1975-ben felújított színház épületét korszerűsíteni kellene. Az illetékesek nem akarják, tudomásul venni, valamit tenni kellene a kultúráért is. A színházból kijőve, kénytelenek vagyunk feltenni a kérdést: Minden rendben?).

Azt hiszem, a rendező és a művészek is teljesítették azt a feladatot, ami a művészet számára kötelező. Tükröt tartani a nézőnek.

Csomafáy Ferenc