Lindsay Lohan és Eddy Murphy az Arany Málna-díjasok között

Lindsay Lohan és Eddy Murphy az Arany Málna-díjasok között
Lindsay Lohan és Eddie Murphy is a “nyertesek” között szerepelt idén a hagyományosan az Oscar-trófeák átadásának előestéjére időzített Arany Málna díjosztáson, amelyen immár 28 éve a legrosszabbnak tartott filmes produkcióját “jutalmazzák” egy erre a célra alakult amatőr filmes zsűri tagjai.

Murphy ráadásul három málnával térhetett haza a ceremóniáról. Az Oscar-ceremónia paródiájaként elhíresült díjosztáson a 21 éves, a botránykrónikában is előkelő helyen szereplő Lindsay Lohan az Arany Málna zsűri által az év legrosszabb filmjének minősített I know who killed me (Tudom, ki ölt meg engem) című alkotásban egy ikerpár megtestesítésével érdemelte ki szombaton este az “elismerést”. Chris Silverston rendező filmje valósággal tarolt az Arany Málnák földjén: nyolc kategóriában nyerte el a díjat, a zsűri nemcsak magát a filmet, a rendezőt, a forgatókönyvet és a női főszereplőt “jutalmazta”, de többek között málnát szavazott meg számára a következő kategóriában is: “A leggyengébb mentség egy horrorfilmre”.
Lindsay Lohan számára a díj csak a kínos utójátékot jelenti a 2007-es esztendőre, amelynek során kétszer vették őrizetbe ittas vezetésért, illetve kábítószer birtoklásáért, és – igaz, csak egy órára – még börtönbe is került.
Eddy Murphy a maga nemében feltehetően egyedülálló Arany Málna-kollekciót vihetett haza: a 46 éves filmsztár a Norbit című komédiában három szerepet alakított és a zsűri szerint mindhárommal kiérdemelt egy-egy díjat: mint a legjobb férfi főszereplő, mint a legjobb férfi mellékszereplő – és mint a legjobb női mellékszereplő…
A hivatalos hollywoodi filmvilágnak szánt fricska szerepét betöltő díj létrehozását egy, az Oscar alkalmából adott vacsora alkalmával kezdeményezte John Vilson publicista 28 évvel ezelőtt. Akkor a hivatalos ceremónia befejezése után rendezték meg a paródiát, a következő évben már közleményt adtak ki a jelölésekről és a helyi sajtó kinyomtatta azt, a
negyedik évben már a CNN és két hírügynökség is beszámolt az amatőr
rendezvényről. Manapság már számos televízió közvetíti, sztárok is feltűnnek a díjkiosztó ünnepségen.
Az Arany Málnát a Vilson által létrehozott alapítvány 757 filmes vagy filmrajongó tagjának szavazata alapján ítélik oda. Maga a díj egy golflabda méretű, aranyszínre festett málnát ábrázol, amely egy filmtekercsen foglal helyet. Becsült értéke pénzben mintegy ezer forintnak felel meg.