Lincshangulat: gencsi gáncsok

Lincshangulat: gencsi gáncsok
Egyházi ügynek indult, de bírók, rendőrök, csendőrök keveredtek bele: inzultusoktól sem mentes demonstrációsorozattá alakult a lelkészváltás a Szatmár megyei Gencsen.

Nehezen válik meg a református gyülekezet egy része az eddigi lelkészétől Gencsen, a másik tábor viszont az új pap híve. Nagy botrányt kavart, hogy – mint megírtuk – Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) fennhatósága alá tartozó településen lelkipásztorcsere történt: a KREK fegyelmi bizottsága felfüggesztette hivatalából Báthori Gyula lelkipásztort, s helyette az ifjú papot, Szomor Attilát helyezte ki a településre.

A felfüggesztésről hozott döntés már hónapokkal ezelőtt megszületett, ám a máig tartó, a gencsi lakosokat is egymás ellen fordító feszültség akkor kezdett nagyobb hullámokat vetni, amikor e hét elején hivatalosan vissza akart költözni a parókiába az eltávolított lelkész, a már ott lakó új helyére. A gyülekezet két részre szakadt, s a két lelkész támogatói egymásnak estek. Kedd délután rendőrök és csendőrök védték már a parókiát, ahol a két tábor vitázott egymással, mégpedig a nagykárolyi rendőrfőnök, valamint Báthori Gyula és ügyvédje, továbbá Szomor Attila és a KREK jogi képviselőjének jelenlétében.

Kezdet és fejlemények
Hogy Báthori Gyula lelkipásztort – a hivatalos, írásbeli indoklás szerint – miért távolították el fegyelmi úton hivatalából, arról az egyházkerület vezetésének egyetlen tagja sem óhajtott nyilatkozni tegnap. Informális úton mégis megtudtuk, hogy a lelkészt az egyház földterületeivel való nyerészkedéssel vádolják, sőt, gyakorlatilag a papi hivatatás gyakorlásának jogát is megvonták tőle (bár e határozat véglegesítéséről majd a zsinatnak kell döntenie). Maga Báthori azonban nem nyugodott bele az ellene foganatosított szankciókba és pert indított az egyházkerület ellen, amit első fokon meg is nyert. A (még nem végleges) bírósági döntés azt is kimondja, hogy vissza kell őt helyezni hivatalába.

Ezen végzés birtokában, végrehajtóval együtt akart tehát visszajutni a gencsi parókiára kedden, s ebből lett az újabb lincshangulat és összezördülés a két tábor között – amit a rendfenntartók néztek végig, beavatkozásra készen. Báthori azonban végül nem költözött be, ám lelakatolta a parókiát, s a mostani pap sem ott aludt már tegnapra virradóra. Információink szerint Báthorit a másik fél támogatói, azaz az Egyházkerület jogi szakértői győzködték arról, hogy álljon el szándékától, mivel a bírósági döntés, amire hivatkozik, még nem megmásíthatatlan. Végleges döntés november 28–án születik a nagyváradi ítélőtáblánál.

Azt is megtudtuk egyébként tegnap, hogy az Egyházkerület válaszlépésként büntetőfeljelentést tett a rendőrségen volt papja, Báthori ellen, földterületekkel való visszaélés miatt. A Tőkés László vezette egyházkerület eddig belső ügyként próbálta kezelni az egészet, ám miután a lelkész világi bírósághoz fordult, úgy döntöttek, hogy ők sem tehetnek mást, minthogy feljelentéssel élnek. A felrótt nyerészkedési ügyek részleteiről azonban még mindig nem hajlandó senki nyilatkozni a püspökségen… Tőkés Lászlóék ehelyett azt ígérték, ma a botrány helyszínén, azaz Gencsen tartanak sajtótájékoztatót.

Tegnap épp nyugalom volt
Felhívtuk tegnap Szomor Attilát, a most hivatalban lévő gencsi lelkipásztort (kerestük Báthori Gyulát is, ám őt nem lehetett elérni). Szomor lapunknak elmondta: tudta szerint már két büntetőügyi dosszié van Báthori ügyében. “A KREK feljelentésén kívül ugyanis a nagykárolyi rendőrfőnök azt mondta nekem, hogy felbújtás miatt egy másik dossziét is nyitnak, mivel Báthori a helybéli romákat megpróbálta maga mellé állítani”. Szomor Attila az előző lelkész eltávolításának okaként ezt jelölte meg: “Földeket vett az Új Kézfogás Közalapítvány pézeiből, majd eladta őket, de nem könyvelte le a bevételeket, az egyházközséget károsítva meg. Azaz a saját zsebére dolgozott”. Hozzátette: “Most nyugalom van Gencsen, de sosem lehet tudni, mikor lesz újra utcai botrány”.

Szeghalmi Örs

 

Kapcsolódó cikk:

  • Gencsen a helyzet “fokozódik”
  • A világi és egyházi törvények összefonódnak
  •