Lila szalag az erőszak ellen

Lila szalag az erőszak ellen
Szatmárnémeti — A családon belüli erőszak ellenes harc világnapja alkalmából szervezett akció keretében a Caritas munkatársai lila szalagot tűztek fel a közintézményekben dolgozóknak és a járókelőknek.

A lila szalag a családon belüli bántalmazás ellenes harc jelképe. A tegnapi nap folyamán a Szatmárnémeti Caritas alkalmazottai több közintézményt meglátogattak és az ott dolgozóknak feltűzték a lila szalagot. Az akcióba több középiskolát is bevontak, vagyis a diákok és a tanárok két–két szalagot kapnak, amelyből egyet választásuk szerint tovább kell adjanak egy másik személynek, ezzel bővítve a mozgalmat. A mai nap folyamán pedig a szatmárnémeti börtönben tartottak előadásokat a női fogvatartottaknak a témával kapcsolatban.

A Caritas munkatársai tanácsadással is foglalkoznak, de még mindig sokan tabuként kezelik az ilyen jellegű problémákat. Sajnos, legtöbben csak akkor kérnek segítséget, amikor már nagyon nagy a baj. Az esetek nincsenek összefüggésben az érintettek iskolázottsági szintjével — mondta el lapunknak Szűcs Rita tanácsadó.

Nem az alkohol miatt

A családon belüli erőszakos bűncselekményekkel kapcsolatban Slatean Rodicat, a rendőrség satószóvivőjét kérdeztük, aki elmondta, hogy a polgárközeli rendőségnek nagyon nehéz dolga van, amikor arról kapnak értesítést, hogy családon belüli erőszakos bűncselekmény történt. Ennek oka, hogy nagyon sok esetben a szomszédok értesítik a hatóságot, az éritnettek pedig egyszerűen nem nyitnak ajtót. Nem a túlzott alkoholfogyasztás a tettlegesség kiváltó oka, az csak egy tényező, ami felszínre hozza az idűlt problémákat. Száz esetből legfeljebb egy esetben férfi az áldozat — magyarázta Slatean.

Ebben az évben két ember vált a családon belüli erőszak áldozatává Szatmár a megyében.