Liberális kampánynyító, miniszterelnökkel

Liberális kampánynyító, miniszterelnökkel
Nagyvárad – Pénteken Nagyváradon járt Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt elnöke. Délben látogatást tett a Lakosságnyilvántartó Hivatalban, majd kampánynyító nagygyűlésén vett részt.   Tariceanu (1) 2008.04.11  Tariceanu (2) 2008.04.11

A Lakosságnyilvántartó Hivatalban Ilie Bolojan volt kormányfőtitkár, ex-prefektus és Cornel Popa képviselő, a Nemzeti Liberális Párt Bihar megyei elnöke kalauzolta végig Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnököt. A látogatás végén a kormányfő elégedetten nyilatkozott a látottakról, csupán amiatt sajnálkozott, hogy az elsőként Váradon bevezetett, majd később országos szinten is elterjedt gyors ügyintézési rendszert a fővárosban nem sikerült még meghonosítani. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nem ártana egy új székhelyet építeni a hivatalnak, mivel szerinte akkor még hatékonyabbak lennének a szolgáltatások. A vizitet követően a szabadelvű társaság gyalog vonult végig a Fő utcán, a sajtósok és biztonsági emberek jelenlétét leszámítva, különösebb felhajtás nélkül. A járókelők többsége sztoikus nyugalommal vette tudomásul a történteket, néhányan integettek a miniszterelnöknek. A séta a színházépület külső megtekintésével ért véget, majd a politikusok gépkocsiba ültek és a Szakszervezetek Művelődési Házába hajtottak, hogy részt vegyenek a PNL Bihar megyei szervezetének kampánynyító nagygyűlésén.

Kampánynyító nagygyűlés

A kultúrotthon nagytermében jelentős tömeg várta az érkezőket, a helyiséget “pártszínű” (kék és sárga) léggömbök díszítették. Elsőként Cornel Popa, a tömörülés megyei vezetője szólt az egybegyűltekhez. Felsorolta mindazokat a megvalósításokat, amelyet megitélésében Bihar megye a liberális kabinetnek köszönhet, és ugyanakkor birálta Traian Băsescu államfőt, amiért állandóan keresztbe tesz a kormánynak. A kampányigéreteket is tartalmazó beszéd elhangzását követően színpadra léptek azok a Bihar megyei polgármester-jelöltek, akik liberális színekben indulnak a választásokon.

A bemutatkozásokat követően Radu Ţîrle megyei tanácselnök-jelölt kért és kapott szót. A politikus előbb a volt prefektus érdemeit ecsetelte, majd arról beszélt, hogy milyen változtatásokat eszközölne a megyeháza működésében abban az esetben, ha őt választanák meg elnöknek. Ezután Ilie Bolojan nagyváradi polgármester-jelölt ismertette választási célkitűzéseit. Felszólalásában a jelenlegi városvezetőt is kritizálta, “áthallásosan”, anélkül, hogy megemlítette volna Mihai Groza nevét. Teodor Meleşcanu honvédelmi miniszter hozzászólását követően Călin Popescu-Tăriceanu beszéde zárta a kampánynyító nagygyűlést. A miniszterelnök elsősorban a PNL Bihar megyei jelöltjeinek érdemeit hangsúlyozta, illetve arra is kitért, hogy szerinte miért lenne jó Nagyváradnak és a megyének, ha liberális vezetői lennének.

Ciucur L. Antonius