Lia Savonea az CSM új elnöke, Nicolae Andrei Solomon lett az alelnök

Lia Savonea
Lia Savonea
Lia Savonea bírónőt választották a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökévé a testület szerdai ülésén. A CSM alelnöke Nicolae Andrei Solomon ügyész lett.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács 19 tagból áll, közülük 9 bíró, 5 ügyész. A civil társadalmat két tag képviseli. Hivatalból a testület tagja az igazságügyi miniszter, a legfőbb ügyész és a legfelsőbb bíróság elnöke is. A tagok mandátuma 6 év, meghosszabbítási lehetőség nélkül.

A testület szerdai ülésének elején Klaus Iohannis államfő azt mondta: Kötelező összhangba hozni az igazságügyi törvényeket az európai büntetőjogi standardokkal.

Iohannis felidézte, hogy a 2018-as évet az igazságszolgáltatási rendszer működését szabályozó törvények, illetve a büntetőjogi törvénykezés módosítása határozta meg, és a folyamat jelenleg is tart. ‘Kötelező ezen jogszabályok összhangba hozatala az európai standardokkal, és a következő időszakban ez kihívást fog jelenteni. Ebben a folyamatban a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak kiemelkedően fontos küldetése lesz, amely minden eddiginél hangsúlyosabban megköveteli, hogy alkotmányos szerepének megfelelően, azaz az igazságszolgáltatás függetlenségének kezeseként lépjen fel’ – mondta az államfő.

Iohannis kifejtette, ‘intézményes bátorításként’ kell értelmezni a CSM ülésén való részvételét. Ugyanakkor gratulált a CSM leköszönő vezetőségének.

www.agerpres.ro