LGBT-felvonulás Kolozsváron

Fotó: libertatea.ro
Fotó: libertatea.ro
Az LGBT közösség 500 tagja tartott felvonulást szombaton Kolozsváron.

‘Azért tartjuk ezt a felvonulást, hogy láthatóak legyünk. Elegünk van, hogy betegeknek tekintsenek bennünket. A románok nagy része torz képet alakított ki rólunk. Nem tudják, hogy hogy nézünk ki, hogy rokonaik, barátaik, szomszédjaik, munkatársaik lehetünk. (…) Ki szeretnénk lépni az elszigeteltségből, mert mi is román állampolgárok vagyunk, akiknek ugyanannyi kötelezettségük, de kevesebb joguk van, mint másoknak. Nekünk is jogunk van békésen tüntetni Kolozsvár utcáin’ – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Lucian Dunăreanu, a felvonulás szervezője.

A felvonuláson részt vett Adrian Dohotaru, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője és Eckstein-Kovács Péter volt elnöki tanácsos is.

“Az USR támogatja a sokszínűséget, a multikulturalizmust, a kisebbségeket. (…) Egy ilyen menetelés a város sokszínűségét mutatja és hiba volt a helyi hatóságok részéről, hogy csak hosszas huzavona után engedélyezték a felvonulást. A polgármesteri hivatal hibázott akkor is, amikor ugyanerre a napra engedélyt adott az Új Jobboldal nevű szélsőséges szervezetnek is, hogy felvonulást szervezzen’ – nyilatkozta Dohotaru.

‘Szolidáris vagyok ezekkel a fiúkkal és lányokkal. Ugyanakkor zavaró, hogy a polgármesteri hivatal nem engedélyezte, hogy a központban kerüljön sor erre az akcióra. Ha meg akarod mutatni magad, akkor nem lakatlan utcákon menetelsz fel-le, hanem a központban vonulsz fel’ – jelentette ki Eckstein-Kovács Péter.

Ugyancsak szombaton, 13 órától az Új Jobboldal tart felvonulást Kolozsváron a hagyományos család támogatásáért.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,