Lezsák Sándor: Küzdjünk a mai Herderek ellen!

Az előzetes program szerint, zavartalanul emlékeztek Ady Endre születésének 130. évfordulójára a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Pro Universitate Partium Alapítvány, a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Partiumi Írótábor Egyesület képviselői szombaton Érmindszenten.

A KREK tájékoztatási szolgálata szerint az RMDSZ politikai nyomásgyakorlás révén megpróbálta ellehetetleníteni az ünnepséget, ám a szervezők meghiúsították a kísérletet. Az ünnepségen részt vevő Tőkés László este Hadadon vett részt közéleti fórumon.

 

Ady Endre szobránál Tőkés László püspök ismertette a helyzetet erős rendőri készültség mellett. Elmondta, eredetileg, ahogy eddig is, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel és az RMDSZ-szel együtt tervezték a megemlékezésen való részvételt, ám idén egyszerűen kihagyták őket a programból, a párt saját kampányára használva a rendezvényt. Így délelőtt 10 órára tűzték ki az ünnepély időpontját, az RMDSZ 11 órakor kezdődő rendezvénye elé. A megszerzett engedélyt 13-án visszavonták, ám végül a Szatmári Megyei Múzeumtól 14-én mégis megkapták a jóváhagyást. Mindezek ellenére egy nappal a megemlékezés előtt érkezett az értesítés, hogy délutánra kérik a halasztását. Ebbe nem mehettünk bele, magyarázta Tőkés László.

 

Régebb vigasztaló volt, hogy a román főhatalom korlátozta mozgásunkat, ma ezt a magyar oldal végzi el, mondta Tőkés, 2007-es helyzetjelentésnek nevezve beszámolóját. Ezekből az állapotokból szeretnénk eljutni az „értől az óceánig”, Erdélyből Európába, ezért kell építkeznünk s így haladnunk Európa felé, zárta szavait a református püspök. Az ünnepségen részt vett és koszorúzott Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke is. A megemlékezés templomi istentisztelettel zárult.

 

Este Hadadon vett részt közéleti fórumon Tőkés László és vendégei, ezt megelőzően tövisháti istentiszteletet tartott a Dégenfeld kastély zsúfolásig megtelt dupla termében. A beszélgetés elején Hermán János egyházkerületi tanácsos Pro Partium díjat adott át a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nevében Lázár Jánosnak a partiumi magyarságért végzett munkálkodása elismeréséül. Beszédében a városvezető Európába való visszatérésünk szükségességét hangsúlyozta, mely olyan személyiség révén valósulhat meg, aki magában hordozza a magyarság és Erdély unióját. Ilyen ember Tőkés László, jelentette ki, gyalázatnak nevezve, hogy olyanok akadályoznák meg Tőkésnek a választáson való indulását, akik kiszolgálták a rendszert, miközben a püspök életét kockáztatva áttörte a diktatúra falát és megteremtette a választás lehetőségét. Olyant válasszunk, aki nem uralkodni, hanem szolgálni akar, tanácsolta a polgármester.

 

Lezsák Sándor a magyarság jövőjéről értekezve a herderi jóslatot hozta fel példaként, aki 1791-ben a magyarság kétszáz éven belüli eltűnését jósolta. Nem lett igaza, mert nem volt tudomása olyan emberekről, mint Csokonai, Kazinczy, Széchenyi és Petőfi, akik mindent megtettek, hogy ne legyen igaza Herdernek. Mennyi mindent nem tudnak a mai Herderek! – tért át napjainkra Lezsák. Nem tudják, hogy itt a Kárpát-medencében a kis közösségek ereje össze kell hogy fogjon, így lesz képes arra, hogy a brüsszeli képviselet maga mögött érezhesse az energiát és ma még elképzelhetetlen dolgokat műveljen. Tegyük a dolgunkat a mai Herderek ellen, egyesítsünk olyan erőt, amely megmutatja nekik, hogy van jövője, egészséges jövője a magyarságnak a Kárpát-medencében! – szólított fel a Magyar Országgyűlés alelnöke.