Lezárult a legzavarosabb uniós projekt

Lezárult a legzavarosabb uniós projekt
A 2015-ös év utolsó napján a nagyváradi polgármesteri hivatal által szervezett sajtótájékoztatón adták át hivatalosan a váradi főteret, amelynek a felújítási munkálatai egyébként még nem fejeződtek be.

Mircea Malan, a város alpolgármestere csütörtökön délelőtt a sajtó munkatársainak elmondta, hogy ez nem a térfelújítási projektet, hanem az európai uniós finanszírozásból elvégzett munkálatokat lezáró sajtótájékoztató. Az alpolgármester kijelentette, hogy az uniós támogatásból finanszírozott munkálatokat befejezték, de a beruházást magát csak azután fogják átvenni – várhatóan jövő tavasszal –, amikor minden elkészül.

Rejtélyes összeg

Az uniós támogatás összegére vonatkozó kérdésre válaszolva Mircea Malan elmondta, hogy a Szent László tér felújítási munkálataira 3,6 millió eurós uniós támogatást nyert el a város, de hogy ebből az összegből mennyi pénzt költöttek el a gyakorlatban, erre sem ő, sem pedig a sajtótájékoztatón lévő, legalább féltucatnyi városházi tisztségviselő sem tudott még csak hozzávetőleges választ sem adni. Az alpolgármester azzal magyarázta ezt, hogy az eredetihez képest módosítások történtek a térfelújítási tervben, ami a költségeket is módosította. Példaként említette azt, hogy az eredeti tervben kétszáz csatornafedő lehelyezése szerepelt, a módosítás után azonban már csak száz csatornafedő lehelyezésére volt szükség, ugyanakkor a módosított terv alapján kevesebb területet kellett lekövezni, mint amennyi terület burkolása az eredeti tervben szerepelt. Ugyanakkor azonban az eredeti, Emődi Tamás-féle tervhez képest új elemek, például négy szökőkút építése került a módosított tervbe.

Kivitelezők

Malan kiemelte, hogy mostantól az összes, még elvégzendő munkálat költségeit a kivitelező cégek saját forrásaikból fedezik, a város most már semmit nem fizet a fennmaradó térfelújítási munkálatokra. Mint mondta, az elvégzendő munkák közé tartozik a villamosmegálló felépítése, a villanyoszlopok betontalapzatának burkolása, valamint a Holdas templom közelében lévő, mintegy száz négyzetméternyi terület lekövezése. Hozzátette azt is, hogy a térfelújítás minden munkálatára tíz éves garanciát vállaltak a kivitelezők. Összesen 28 ezer négyzetméternyi területet újítottak fel a Szent László téren, ebből 18 ezer négyzetméter gyalogosok által használható terület. A kivitelezők a Drumuri Orasenesti, az Electroconstruct Sildac, a Porfido Ed Arte Consortio Stabile, az Euro Porfidi SPA, az Imsaurisa és a Gardener cégek.

Autóforgalom

Végezetül Malan megemlítette azt, hogy megnyitották az autóforgalom előtt a teret: két sávon de egy irányban lehet haladni a főtéren a Körös (Vladimirescu) utca felől, a városháza, a görög-katolikus püspöki palota és a Kováts ház mellett a Kert (Avram Iancu) és a Kapucinus (Mosoiu) utcák irányába. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy miután elkészül a Szent László híd felújítása, illetve a Kossuth (Independentei) utcát is megnyitják az autóforgalom előtt, ezen irányokból is rá lehet majd hajtani a Szent László térre.

Pap István