Levélben indokolta meg az államfő az igazságügyi miniszternek, miért utasította el Adina Florea kinevezését a DNA élére

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Levélben adott magyarázatot Klaus Iohannis államfő Tudorel Toader igazságügyi miniszternek arra, hogy miért utasította el második alkalommal is Adina Florea kinevezését az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) élére.

A bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény előírásaira és az alkotmánybíróság vonatkozó határozataira hivatkozva Iohannis levelében azzal magyarázza Florea kinevezésének elutasítását, hogy a javaslathoz csatolt dokumentációban továbbra sincs bizonyíték arra, hogy a DNA-főügyészi tisztségre jelölt személy nem volt a szekuritáté tagja, illetve nem működött együtt a kommunista titkosszolgálattal.

Iohannis államfő december 21-én jelentette be, hogy elutasítja Adina Florea kinevezését a DNA élére, arra hivatkozva, hogy nem teljesül esetében a vezető ügyészi tisztség betöltésének törvény által megszabott feltétele.

A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Bizottság (CNSAS) csütörtöki ülésén dönthet arról, hogy fenntartja-e vagy sem az Adina Florea nevére korábban kiadott igazolást. Sulfina Barbu CNSAS-tag hétfőn úgy nyilatkozott az AGERPRES hírügynökségnek, hogy az igazolás 2009-es keltezésű, és elindították a törvény által előírt folyamatot ennek újbóli ellenőrzésére. Hozzátette, eredetileg december 21-én kellett volna összeülnie a CNSAS Kollégiumának, hogy döntsön arról, fenntartja-e az igazolásba foglaltakat, az ülés azonban kvórumhiány miatt elmaradt.

www.agerpres.ro