Leváltották Bihar megye prefektusát: Mihaiu jön

Claudiu Pop és Ioan Mihaiu
Claudiu Pop és Ioan Mihaiu
Felmentette tisztségéből a kormány Claudiu Popot, Bihar megye prefektusát, és helyette Ioan Mihaiut, a Bihar megyei adóhivatal jelenlegi vezetőjét nevezte ki.

Lapértesülések, illetve forrásaink szerint, noha közintézményről van szó, Claudiu Pop leváltásának elsősorban nem szakmai, hanem politikai okai voltak, és a leváltás Ioan Mang, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei vezetőjének sugallatára, javaslatára történt. Mang és Pop között hosszabb ideje konfliktusos viszony volt. A hírek szerint Ioan Mang legfőképpen amiatt neheztelt Popra, mert utóbbi prefektusként támogatta Nagyvárad és Szentmárton egyesülésének az ötletét, amit a PSD annak idején elutasított.

Csütörtökön amúgy több PSD-s polgármester nemtetszését fejezte ki Pop leváltásának hírére, Mang pedig összehívta Céckére a PSD megyei bizottságának ülését, mely lapzártánkkor is tartott. A prefektuscseréről a kormány volt hivatott dönteni, ennek sajtóirodája pedig csütörtökön kora este megerősítette: Ioan Mihaiut nevezték ki Claudiu Pop helyére.