Leugrott egy férfi a Parlament erkélyéről

Leugrott egy férfi a Parlament erkélyéről
Levetette magát egy férfi csütörtökön a román parlament üléstermének erkélyéről, miközben a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája zajlott, amelyet a törvényhozó testület végül elvetett.

A sérülésekkel kórházba szállított férfi ingén “Megöltétek a jövőnket!” felirat volt olvasható. A férfi Emil Boc miniszterelnök felszólalása elején ugrott le és ellenzéki honatyák szerint azt kiáltotta, “Boc, elvettétek a gyermekek jogait!”. A román kormány decemberben átalakította  a gyereknevelési támogatási rendszert,  arra kötelezve január 1-től a szülőket, hogy több pénz vagy kevesebb pénz és hosszabb gyereknevelési szabadság között válasszanak. A kabinet az idén számos takarékossági intézkedést fogadott el, egyebek között júliusban 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazotti béreket.
A román tömegtájékoztatási eszközök szerint a 43 éves villanyszerelő a román közszolgálati televízió alkalmazottja. Két gyermekes családapa, aki kollégái szerint nehéz családi helyzetben van, mivel az egyik gyermeke súlyosan beteg. A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormány ellen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyújtott be bizalmatlansági indítványt, miután a kabinet rendkívüli eljárással, úgynevezett felelősségvállalással terjesztette a parlament elé a közalkalmazottak bérezéséről szóló törvénycsomagot. Az ellenzék összesen két bizalmatlansági indítványt nyújtott be e törvénycsomag kapcsán, az elsőt hétfőn elvetette a parlament, a másodikról csütörtökön szavazott.
A kétségbeesett férfi tette után a parlament ülését felfüggesztették, majd a frakcióvezetők úgy határoztak, folytatják az ülést, de nem lesznek politikai nyilatkozatok, hanem azonnal a bizalmatlansági indítvány szavazására térnek rá. Az ellenzék azonban nem volt hajlandó folytatni az ülést, testületileg kivonultak a teremből, így végül senki nem szavazott a bizalmatlansági indítvány mellett. Az Emil Boc vezette román kormány ellen ez volt a nyolcadik bizalmatlansági indítvány. Ugrása után kórházba vitték. Az orvosok szerint semmi olyan sérülése nincs, ami az életét veszélyeztetné, s csak az arcát kellett összevarrni. Eszméleténél van. Egyes hírek szerint a TVR-nél, ahol dolgozik, 1000-1200 lej lehet a fizetése.