“Let’s Do It, Romania!”: több mint 118.000 önkéntes vett részt az országos szemétgyűjtési akcióban

“Let’s Do It, Romania!”: több mint 118.000 önkéntes vett részt az országos szemétgyűjtési akcióban
Több mint 118.000 önkéntes vett részt a hétvégén megszervezett országos szemétgyűjtési akcióban, derül ki a szervező, a Let’s Do It, Romania! Egyesület kedden közzétett előzetes adataiból. A kampány az ország 25 megyéjében zajlott.

‘Már a kora reggeli órákban gyülekeztek az önkéntesek a regisztrációs pontoknál, az akció 13 óra körül zárult le, amikor a hulladékgyűjtő és kezelő vállalatok kezdték összeszedni a megtelt zsákokat. Az első becsült adatok szerint több mint 118.000 önkéntes 125.000 zsáknyi szemetet szedett össze az ország területén’ – tájékoztat az egyesület.

Az akcióban 25 megye önkéntesei vettek részt, a következő megyékből: Ilfov, Bihar, Botoşani, Vâlcea, Mehedinţi, Konstanca, Temes, Szatmár, Hunyad, Ialomiţa, Tulcea, Maros, Olt, Argeş, Neamţ, Dolj, Suceava, Brassó, Kolozs, Giurgiu, Máramaros, Hargita, Bákó, Beszterce-Naszód, Teleorman.

Călăraşi, Dâmboviţa, Prahova, Vaslui és Buzău megyéből is voltak önkéntesek, ahol az akciót nem szervezték meg az egész megye területén, mutat még rá az egyesület. Gorj és Szeben megyében szeptember 28-án szervezik meg a szemétgyűjtési akciót.

Országos szinten több mint 200 önkéntes vett részt a legátfogóbb szociális akció megszervezésében, amelyet a környezetvédelmi, illetve az oktatási tárca az országos erdőgazdálkodási igazgatóság, a környezetvédelmi őrség és a községek egyesülete is támogatott.

Az adatok értelmében ugyanakkor globális szinten 179 országból több mint 18,7 millió önkéntes vett részt a nemzetközi akción.

A globális statisztikák értelmében a ma létező műanyag legalább felét az elmúlt 15 évben gyártották. Évente 4,8 és 12,7 millió tonna műanyag hulladék jut az óceánokba a folyókból és a partszakaszokról, ami azt jelenti, hogy 15 zsáknyi műanyag jut minden egyes méternyi partszakaszra a világon.

A legfrissebb Eurostat-kimutatás szerint egy román állampolgár évente 254 kg háztartási hulladékot termel, és ennek kevesebb mint 10%-át hasznosítják újra. Az Európai Unió szintjén ez az arány 28%.

A Let’s Do It, Romania! Egyesületnek Romániában 2010 óta több mint 1.800.000 önkéntest sikerült bevonni a szemétgyűjtési akciókba, és több mint 50.000 tanulót és szülőt a környezetvédelmi nevelési projektekbe.

www.agerpres.ro