Létre kell hozni a fiókszervezeteket

Létre kell hozni a fiókszervezeteket
Brassó – Decentralizálni, reformálni kell az egyesületet, meg kell erősíteni a területi elnökök hatáskörét valamint az érdemi munkát a létesülendő fiókszervezetek kell lebonyolítsák.

El kell kezdeni azt a munkát, amitől egy szervezet azért működik, mert a tagok ezt akarják, hangoztatta a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) közgyűlésén tartott bevezető beszédében Ambrus Attila az Egyesület elnöke. A magyarországi támogatási rendszerek megváltozásával megszűnt az Illyés Közalapítvány a MÚRE és más romániai egyesületek számára nyújtott támogatása. Lezárult egy korszak, amely azt a szemléletet alapozta meg, hogy egy szervezet nem attól működik hogy a tagok működtetik, mondta még a MÚRE elnöke a hét végén brassói Reménység házában tartott közgyűlésen. Decentralizációt jelent a megyei vagy regionális fiókszervezetek létesülése, melyek megnövelik a fiók és szakbizottságok elnökeinek szerepét és melyek a különböző rendezvényekre, szakmai továbbképzésekre önkormányzati valamint regionális támogatásokat tudnának lehívni. A MÚRE  2007-es év tevékenységéről, Karácsonyi Zsigmond ügyvezető elnök számolt be valamint bemutatta a 2008-as év tevékenységi és költségvetési tervezetét. Ismertették a közgyűléssel a Becsület Bíróság és az Ügyvezető Elnökség által elfogadott, az újságírók választási kampányban és választásokon való részvételével kapcsolatos ajánlást.

„Hagyomány és közszolgálat a sajtóban” cím alatt előadások hangzottak el a nyomtatott és elektronikus sajtóról, Feledy Péter az Magyar Televízió főmunkatársa pedig „Gondolatok a közszolgálatiságról”címmel tartott előadást.

A rendezvényen jelen voltak, Lephapft Pál, Klemm József és Heinerman  Péter a vajdasági magyar újságíró egyesület képviselői is akik a Redut Kulturális Központban

„Telepi rádió” cím alatt előadott politikai kabaréval szórakoztatták a brassói magyar közönséget.

A Reménység házában megnyitották a vajdasági Lephaht Pál karikatúra kiállítását valamint Heccser Zoltán újságírónak és a Marosvásárhelyi Rádiónak átadták a Veszely Károly, Erdélyi Sajtószabadság díjakat.