Letölthető tankönyveket is kapnak

Letölthető tankönyveket is kapnak
A következő tanévtől az ötödikes diákok nem csak nyomtatott tankönyveket kapnak, letölthető, elektronikus formátumban is megkapják ezeket, nyilatkozta a napokban Liviu Pop tanügyi államtitkár. A tankönyvek egyúttal jobb minőségűek lesznek.

Az államtitkár szerint ezúttal a minőségen és nem az áron volt a hangsúly, s ha eddig CD-n kapták meg a letölthető változatot, ezentúl az ötödikesek egy-egy pendrive-ot (USB-flash-tárolót) kapnak, mely az összes tankönyvüket tartalmazza, elektronikus formátumban.

Megoszlanak a vélemények a letölthető tankönyvekkel kapcsolatban, hiszen főleg falun, sok gyereknek nincs számítógépe sem otthon, sem az iskolában. Ilyen körülmények között – nyilatkozta egy konstancai diákszervezeti elnök – az iskolai laboratóriumok felszerelése lenne az elsődleges.

Változik egyúttal a tankönyvekre vonatkozó versenytárgyalás menete is – a kiadóknak három hónap áll majd rendelkezésükre, hogy összeállítsák a tankönyveket, nem hat, mint eddig, ezzel egyidejűleg az árak is nőttek. Liviu Pop államtitkár ezzel kapcsolatban megjegyezte: a tankönyvek beszerezési procedúrájának liberalizálódásával egyidejűleg fontos megállapítani egy maximális árat is. A szülőbizottságok képviselői egyúttal egy olyan javaslattal álltak elő, hogy az ötödikesek minden egyes tankönyvét két kötetben jelentessék meg, ugyanis a gyerekeknek nagyon sokat kell cipelniük, egyesek egészségügyi problémákkal szembesülnek emiatt. Egyúttal a kiegészítő tankönyvek is gondot okoznak – ameddig ezek léteznek, nem lesznek jó minőségűek a tankönyvek. Iulian Cristache, a Szülői Egyesületek Szövetségének országos elnöke azt javasolta: ha a minisztérium nem is tiltja be ezeket, vásároljon minden osztály egyetlen kiegészítő tankönyvet és a diákok munkalapokkal dolgozzanak.

Címkék: ,